Доступність посилання

ТОП новини

Виповнилося 3 роки від дня призначення кримського уряду на чолі із Сергієм Кунициним


Виповнилося 3 роки від дня призначення кримського уряду на чолі із Сергієм Кунициним

Київ, 28 травня 2001 - У неділю виповнилося 3 роки від дня призначення кримського уряду на чолі із Сергієм Кунициним. Сам прем’єр каже з цього приводу, що нинішній склад Ради міністів АРК є найуспішнішим за всі роки існування кримської автономії.

З 3-х років існування кримського ряду, лише рік він працював у відносно спокійній пролітичній атмосфері, коли президент України Леонід Кучма ставив за приклад дружню роботу спікера комуніста Лоніда Грача і прем’єра народного демократа Сергія Куницина. Однак, уже на другому році така співпраця переросла у відверте політичне протистояння, і 22 травня 2000 року парламент автономії, керований комуністами, оголосив кримському уряду недовіру та відправив у відставку. Але під тиском з Банкової постанову про відставку було призупинено до 1 жовтня. Після цієї дати про травневе рішення ніхто більше не згадував. Леонід Кучма зі свого боку зробив вигляд, що подання про відставку кримського прем”єра йому не надходило, тож ні згоди, ні незгоди, як цього вимагає Конституція України, президент так і не дав.

У понеділок Сергій Куницин в інтерв”ю місцевим журналістам заявив, що головним досягнення його уряду є погашення всіх боргів із соціальних виплат і зарплати бюджетникам. Він також звертає увагу на постійне зростання промислового виробництва в Криму, яке вважає заслугою Раді міністрів АРК, як і успішне проведення курорних сезонів 1999 і 2000 років.

Водночас, кримський прем”єр самокритично зізнався, що уряд автономії слабо займався процесами приватизації в курортно-рекреаційній сфері і це призвело до певних проблем у стосунках з російськими власниками санаторіїв і пансіонатів. Але, за його словами, тепер це буде пріоритетним напрямком його роботи.

Втім, урядові перспективи, як і майбутнє самого Сергія Куницина – досить туманні. Ліве керівництво місцевого парламенту і далі наполягає на відставці прем”єра та його уряду після оголошеного торік вотуму недовіри. Різка критика Леоніда Кучми на адресу Ради міністрів АРК, що пролунала 3 травня під час президентського перебування у Симферополі, дала привід антиурядовій опозиції в парламенті автономії знову розпочати кампанію за відставку. Правда, зараз Сергій Куницин має сильніші позиції у Верховній Раді Криму і намагається витиснути з уряду комуністів, запропонувавши звільнені посади новим парламентським союзникам з фракцій “Трудова Україна”, “Єдність” і “Центр”, які раніше були його опонентами.

І все ж Сергій Куницин не втрачає оптимізму. Він каже, що виправить недоліки, вказані президентом, і сподівається, що останній не дозволить змінити уряд автономної республіки незадовго до парламентських виборів, а тим більше – під час курортного сезону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG