Доступність посилання

ТОП новини

Реакції на схвалення парламентом кандидатури Кінаха


Реакції на схвалення парламентом кандидатури Кінаха

Прага, 29 травня 2001 ― Оглядачі прогнозують, що схвалення парламентом кандидатури президента на посаду прем’єра свідчить про посилення політичних позицій Леондіа Кучми. Такого висновку доходять як західні так і російські оглядачі.

Те, що Верховна Рада проголосувала за Анатолія Кінаха може означати ніщо інше, ніж зростання політичного авторитету президента Кучми – коментує агенство Рейтер схвалення парламентом кандидатури Кінаха на посаду прем’єра. Попри попередні припущення, що Кучмі настала політична смерть, російські оглядачі також вважають, що уряд очолила чергова людина президента. “Призначення Анатолія Кінаха посилить позиції Леоніда Кучми” – такі прогнози висловила російська “Нєзавісімая газєта”.

Незважаючи на те, що Анатолій Кінах підтримує ліберальні закони бізнесу і висловлюється за реформу податкової системи, агенство Рейтер називає його консерватором в економіці. Новий прем’єр наголошує на необхідності співпраці із західними інвесторами, але водночас застерігає від втручання західних інституцій у внутрішні справи України. Рейтер зазначає, що Міжнародному Валютному Фонду можуть не сподобатися слова нового прем’єра про необхідність захисту вітчизняного виробника. Такий протекціонізм не піде на користь Україні, яка сподівається на поновлення програми кредитування МВФ – вважає Рейтер.

А ось як пише про Кінаха “Нєзавісімая газєта”: Анатолій Кінах – унікальне явище української політики. Лише йому вдавалося очолювати організацію, що нараховує понад 20 тисяч підприємств, і одночасно залишатися практично непомітним у політиці; при цьому Кінаху поталанило не стати олігархом. Причиною цього російський щоденник називає його особисті якості. За словами людей, що добре знають нового керівника українського Кабміну, він надто скромна і навіть сором’язлива людина. Його часто називають “технарем-романтиком”.

З характеристики “Нєзавісімої газєти” випливає, що Кінах не вміє говорити довго і красиво, а із журналістами намагається спілкуватися мовою цифр і фактів. На посаді Голови УСПП Кінах мав репутацію людини, відкритої до діалогу, розважливої в коментарях і приязною в розмові. У політиці – продовжує російський щоденник – у нього немає ворогів, але й мало людей, що вірять в його політичну кар’єру. Ще однією особливістю нового прем’єра вважають, те, що він знаходив спільну мову із трьома попередніми українськими прем’єрами, з якими йому доводилося працювати – Марчуком, Лазаренком і Пустовойтенком.

Попри числені російські публікації про ситуацію в Україні, виглядає, офіційна влада в Кремлі прохолодно відреагувала на призначення Анатолія Кінаха. Її мало цікавить, хто саме очолить український уряд. Речник апарату Кабінету міністрів Російської Федерації Олексій Волін сказав, що це внутрішня справа України, і російська влада вестиме конструктивну співпрацю з українським урядом, хто б його не очолив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG