Доступність посилання

ТОП новини

Вільні економічні зони в Криму не працюють – чому?


Вільні економічні зони в Криму не працюють – чому?

Симферополь, 31 травня 2001 - Більшість вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку, створених у Криму, уже цього року може бути ліквідовано. Цю заяву не так давно зробив кримський прем’єр Сергій Куницин. Фактично, дев’ять десятих усіх іноземних інвестицій вкладено лише в одну зону – “Велика Ялта”, а, наприклад, зона “Порт Крим” досі не отримала жодної копійки, не кажучи вже про центи. Чому в Криму склалася така ситуація?

“Велика Ялта” – єдина на півострові територія пріоритетного розвитку, де цей, власне, розвиток і спостерігається. За півтора роки її існування сюди реально вкладено 15 мільонів американських доларів інвестицій. Загалом тут затверджено 8 інвестиційних проектів на суму майже 23 мільйони. Але фахівці виділяють 2 головних об’єкти – готель “Ореанда” в Ялті та “Аквапарк” у Блакитній затоці, в які і вкладено основні кошти.

За даними Ради міністрів Криму, в автономії крім “Великої Ялти” більш менш реально працюють територія пріоритетного розвитку “Керч” і Спеціальна Північнокримська економічна зона “Сиваш”, але й там інвестицій не густо. Кримський прем’єр Сергій Куницин уникає коментувати посередні успіхи зони “Сиваш”, ініціатором та автором створення якої був він сам. А от щодо невисоких показників двох інших територій, то, за словами глави місцевого уряду, півтора роки, що пройшли з часу їхньої роботи – незначний період, щоб вони запрацювали у повну силу.

Ледь що жевріє економічне життя в інших територіях пріоритетного розвитку – у Феодосії, Алушті, Судаку та Ленінському районі. Тут впроваджується один, максимум – три інвестиційних проекти, причому, з дуже великим скрипом. Так, у найперспективнішій Алушті до місцевого бюджету від усієї інвестиційної діяльності надійшло лише 20 тисяч гривень, тут створено аж 30 нових робочих місць. Але, це все ж краще, аніж нічого, як, зокрема, у спеціальній економічній зоні “Порт Крим”.

Сергій Куницин днями заявив, що за результатами перевірки комісії з Кабміну, зона “Порт Крим” є головним претендентом на закриття. Досі тут навіть не чули про хоч якісь наміри інвесторів. За словами кримського прем’єра, це – результат бездіяльності Керченського міськвиконкому і міського голови. Керівник місцевого уряду не має наміру продовжувати вмовляти керченську владу. Він заявив, що на початку осені звернеться до Кабінету міністрів і президента України з клопотанням про припинення роботи спеціальної економічної зони “Порт Крим” – якщо там змін на краще за ці кілька місяців не відбудеться. За словами Сергія Куницина, щоб зберегти інші кримські зони і території пріоритетного розвитку, доведеться одну принести у жертву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG