Доступність посилання

ТОП новини

Вирок редакторові українського тижневика “Свобода”: позбавлення волі до двох років, а також позбавлення права писати та обіймати посади у засобах масової інформації на цей термін


Вирок редакторові українського тижневика “Свобода”: позбавлення волі до двох років, а також позбавлення права писати та обіймати посади у засобах масової інформації на цей термін

Київ, 7 червня 2001 - Як повідомив сьогодні радіо “Свобода” головний редактор українського тижневика “Свобода” Олег Ляшко, Мінський райсуд міста Києва виніс йому вирок про позбавлення волі до двох років (умовно) , а також позбавлення права писати та обіймати посади у засобах масової інформації на цей термін. Вирок оголошено після повторного розгляду кримінальної справи, порушеної у липні 1997 року, у якій Олег Ляшко звинувачувався у вчиненні наклепу на колишнього виконувача обов”язків прем”єр-міністра України Василя Дурдинця та начальника управління внутрішніх справ Одеської області , генерала Григоренка.

Слід зазначити, що у грудні 1999 року журналіст Олег Ляшко був виправданий по цій кримінальній справі суддею столичного Печерського райсуду Миколою Замковенком.

В інтерв”ю радіо “Свобода” пан Ляшко зазначив:

“Я абсолютно впевнений, що це політична справа, оскільки ніякого злочину я не вчиняв, ніякого наклепу не вчиняв. Думаю, що це з подіями навколо Замковенка не пов”язано, я впевнений, що це пов”язано з позицією нашої газети. Це давня кампанія на знищення незалежних ЗМІ, ми будемо оскаржувати цей судовий вирок, хоча сподіватися на те, що він буде скасований, підстав мало.

У грудні 1999-го року я був вже виправданий по цій кримінальній справі суддею печерського райсуду Замковенком. Після цього прокуратура оскаржувала вирок Замковенка, міський суд скасував цей виправдальний вирок, направив справу на повторний розгляд до Мінського райсуду, і от сьогодні такий фінал цього розгляду.... Це так мене привітали з Днем журналіста”

Голова Спілки журналістів України Ігор Любченко, коментуючи для радіо “Свобода” згаданий факт, наголосив , що винесення подібних вироків для журналістів –це ганьба для України, держави, яка називає себе європейською, це черговий тиск на свободу слова. “Якщо справи так підуть і далі,” - зазначив пан Лубченко, - “українські журналісти просто боятимуться писати будь-які критичні матеріали”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG