Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський спецназ викрадає і знищує противників Лукашенка


Білоруський спецназ викрадає і знищує противників Лукашенка

Прага, 11 червня 2001 ― В Білорусі в складі міністрества внутрішніх справ існує група, котра займається викрадення та знищенням політичних противників президента Олександра Лукашенка. Із цією заявою виступили слідчі білоруської прокуратури.

Сьогодні на інтернеті, на сторінці білоруської правозахисної організації Хартія 97 та на ще на кількох білоруських сайтах було розміщено заяву співробітників слідчої групи прокуратури Білорусі, котрі розслідували справу зникнення оператора російського телеканалу ОРТ Дмитра Завадського, котрий зник минулого року в Білорусі.

Слідчий прокуратури Дмитро Петрушкевич та колишній слідчий Олег Случек звинувачують білоруську владу у створенні спеціальної групи в складі міністрества внутрішніх справ Білорусі, котра займалася викраденням та вбивством політичних противників режиму Лукашенка. За заявою слідчих, групу було створено після референдуму 96 року, що розширив повноваження президента Лукашенка.

Групу вбивць, за словами колишнього слідчого Случка, за наказом тодішнього секретаря Ради Безпеки Білорусі Віктора Шеймана створив тодішній міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Сиваков, котрий нині працює в апараті президента Лукашенка. Слідчі також називають ім’я начальника групи білоруських «бойових орлів», Дмитра Павлюченка.

У своїй заяві слідчі також розповіли, що група вбивць складається з близько 10 осіб, і слідству відомі імена чотирьох з них. Двох було затримано. Завданням групи є знищення небажаних для режиму осіб. Вбивства, за словами колишнього слідчого Случека, проводилися пістолетом, котрий використовується для виконання смертних вироків, пострілом в голову для того, щоб труп неможливо було опізнати навіть у випадку його знайдення. Цей пістолет видавався начальнику групи на один-два дні, після чого він повертавася до міністерства внутрішніх справ.

Слідчі стверджують, що затримані у справі зникнення московського журналіста два співробітники білоруського спецназу отримують підтримку від нового міністра внутрішніх справ Білорусі, який відвідує їх у слідчому ізоляторі та надає їм інформацію про членів слідчої групи прокуратури. Заарештовані постійно погрожують слідчим прокуратури.

Ці погрози не були порожніми. Нещодавно від раптового сердцевого нападу померло два співробітники слідчої групи прокуратури. Петрушкевич та Случек, котрі зробили цю заяву, зараз за неперевіреними данами перебувають за кордоном. Вони говорять, що незважаючи на велику кількість інкримінуючого матеріалу, зараз слідство зайшло у глухий кут, оскільки прокуратуру за наказом Лукашенка очолив Віктор Шейман, той самий, котрого вони обвинувачують в організації групи політичних вбивць.

Прокуратура, в особі речника Олексія Таранова вважає заяви двох слідчих абсурдом. На думку речника прокуратури обидва слідчі намагаються очорнити владу для того, щоб отримати політичний притулок за кордоном.

Іншої думки дотримується колишній колега зниклого російського оператора, журналіст Павло Шеремет. «На мій погляд, це дуже точна інформація про те, що така група була створена. Мені відомо, що одна така група приїхала, щоб працювати з білорусами, котрі живуть в Москві і можуть мати якісь стосунки з опозицією в Білорусі».

На думку Павла Шеремета, котрий сам колись побував у білоруській тюрьмі за свою опозиційність, слідчі зараз, оскільки вони бояться за свої життя. «Усім цим людям зараз загрожує небезпека, тому вони роблять усе, щоб себе врятувати». В інтерв’ю Радіо Свобода Павло Шеремет сказав, що ці слідчі ще пів-року тому написали листи, в яких виклали вищезгадані факти, і лише зараз назвали свої імена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG