Доступність посилання

ТОП новини

Президент США прибув до Європи з непростим візитом


Президент США прибув до Європи з непростим візитом

Прага, 12 червня 2001 — Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш прибув із першим візитом до Європи. Він обіцяє бути для європейців вірним і передбачуваним другом — але йому непросто буде пояснити Старому Світові свої позиції з цілої низки питань, що викликають останнім часом напруженість між обома берегами Атлантики.

Президент Буш сподівається, що його обіцянки підтримати традиційні трансатлантичні зв’язки й особисто пояснити свої погляди допоможуть подолати розбіжності — та на нього чекають не тільки сумніви європейських керівників, а й вуличні протести.

Консервативний республіканець без зовнішньополітичного досвіду, Буш викликав у Європі занепокоєння підтримкою кари смерті, ще й вирушив у подоріж якраз того ж дня, коли у США страчували злочинця, що підірвав урядовий будинок в Оклагома Ситі. Бушеве небажання боротися з усесвітнім потеплішанням і його плани розбудувати американську систему протиракетної оборони додають європейцям стурбованості.

В інтерв’ю напередодні візиту, що його друкують у вівторок європейські газети, Буш визнає розбіжності. Але, на його думку, це не означає, що США і Європа не можуть бути друзями і створювати корисні зв’язки на благо своїх народів.

Буш заявив, що пропонуватиме альтернативу до укладеного в Кіото Договору 1997 року про всесвітнє потеплішання, який він фактично поховав — за його словами, «Моя адміністрація твердо тримається провідної ролі з питання кліматичних змін». Це буде непросто — Європейський Союз у вівторок відкинув Бушеві пропозиції, заявивши, що й далі дотримуватиметься протоколу Кіото, зате їх підтримала Австрія.

Важливою темою переговорів із керівниками європейських країн в Іспанії, куди Джордж Буш прибув у вівторок, а далі в Бель∂ії і Швеції стане протиракетна оборона — Президент США так само сподівається переконати їх у недієвості Договору про протиракетну оборону 1972 року. А після державного візиту до Польщі він має зустрітися в Словенії з Президентом Росії, яка категорично проти цієї американської пропозиції, Владіміром Путіним. І на цих переговорах важливе місце теж має посісти оборонна тематика, як також наступ на незалежні засоби інформації в Росії й порушення прав людини в Чечні; цю зустріч дехто вважає й за найважливішу в перебігу нинішнього візиту.

Серед інших європейських питань відвідин американського Президента — його тверда підтримка розширення союзу НАТО, разом із застереженнями щодо планів Євросоюзу створити власні сили швидкого реаґування, і суперечливе ставлення Сполучених Штатів до їхньої участі в миротворчості на Балканах, а ще торговельні суперечки між США й ЄС: минулого тижня Буш підвищив тарифи на імпорт сталі, а Європейський Союз давно заперечує проти постачання американських генетично модифікованих продуктів сільського господарства.

Незгодних із позиціями США не бракує й серед громадськості. Уже на вечір вівторка, коли Джордж Буш має бути в американському посольстві в Мадриді, попід його стінами заплановано демонстрацію. У Швеції поліція затримала групу підозрюваних в організації «саботажу» Бушевої зустрічі з керівниками ЄС, не повідомляючи про подробиці. А члени Ґрінпісу захопили вже другий за останні дні танкер із нафтою для США, намагаючись перешкодити його відплиттю.

Тим часом в Іспанії Джордж Буш зустрівся з королівською родиною й Прем’єр-міністром Хосе Марією Аснаром — одним із небагатьох європейських керівників, який, зазначають оглядачі, поділяє консервативну ідеологію Буша.

І, звичайно, не обійшлося без нових ляпсусів, яких Буш за півроку президентства вже встиг наробити: в інтерв’ю до візиту, яке Президент США дав поганою іспанською мовою, він ще й перекрутив прізвище іспанського Прем’єра. Ніби в відповідь на це Король Іспанії Хуан Карлос, вітаючи американську делегацію, в жарт привітав президентову радницю з національної безпеки Кондолізу Райс, переклавши її прізвище (що означає «рис») іспанською. Жарт зрозуміли…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG