Доступність посилання

ТОП новини

Запровадження євро – в очікуванні змін


Запровадження євро – в очікуванні змін

Прага, 14 червня ― Запровадження готівкового євро на початку наступного року може співпасти із зниженням кусру спільної європейської валюти. Свої прогнози економісти пояснюють тим, що багато людей, які мають готівку різних європейських країн, захочуть позбавитися її заздалегіть, щоб не мати додаткових проблем із обміном.

Від першого січня наступного року європейці почнуть використовувати євро в якості спільної європейської валюти. Хоча до появи спільних європейських грошей ще більш, як півроку, підготовка до цієї події йде повним ходом. Призначеної дати близько 250 мільйонів людей, що живуть у 12 європейських країнах повинні мати можливість отримати нові гроші.

Для цього Європейський Центральний Банк, котрий відповідає за функціонування валюти, має надрукувати близько 380 мільярдів євро для того, щоб замінити ними існуючі марки, ліри, франки, песети та інші національні валюти, котрі поступово будуть вилучені з обігу. На випадок, якщо готівка користуватиметься більшим попитом, Європейський Центральний Банк надрукував на 170 мільярдів євро більше, ніж теперішній сукупний обіг готівки у єврозоні.

Європейські експерти, незнайомі з українським досвідом запровадження гривні, говорять, що найближчим історичним досівдом є заміна східнонімецької марки західнонімецькою на початку 90х років. Але тоді йшлося про тільки одну країну з населенням у 20 мільйонів людей.

Незважаючи на те, що і німецький і український обмін пройшов без особилвих проблем, європейські газети наповнені передчуттям всіх можливих жахів, що можуть трапитися зі запровадженням валюти. Подібно до побоювань, що існували колись в Україні, групи захисту прав споживачів говорять, що продавці будуть підвищувати ціни в магазинах, заокруглюючи їх до найближчого цілого євро. Інші зауважують, що літні люди, які тяжко звикають до змін, можуть стати об’єктом шахрайства, оскільки їм важко буде розібратися у нових банкнотах.

Для того, щоб полегшити перехідний етап, у деяких країнах вирішили запровадити термін, протягом якого стара і нова валюти перебуватимуть в обігу одночасно. Цей термін становитиме не більше двох місяців, і до 28 лютого наступного року євро стане єдиним платіжним засобом у 12 країнах Європейського Союзу, що утворили зону євро. Хоча майже в кожній країні свої правила, банки прийматимуть стару валюту ще шість місяців після запровадження євро, а центральні банки повинні приймати її ще протягом кількох років.

Гроші у банках автоматично будуть переведені в євро. У банках також можна буде обміняти готівкові гроші на євро. За словами Ганса-Вернера Зінна, німецького дослідника, який щойно закінчив працю про проблеми запровадження нової валюти, звичайним людям для цього не буде потрібно ані паспорту, ані посвідчення про походження грошей, крім випадків, коли йтиметься про великі суми готівки – еквівалент понад 10 тисяч доларів.

«Немає обмежень сум, що можуть бути обміняні, але звичайні заходи попередження відмивання грошей, були ухвалені. Скажімо, якщо ви хочете поміняти грошей на суму вище зазначеної кількості, вам потрібно буде повідомити про походження цих грошей, так само, як це робиться зараз у банках».

Деякі економісти вважають, що страх втратити заощадження у готівці європейських країн вже зараз штовхає багатьох людей до банківських віконець. Цим зокрема економісти пояснюють деяке зниження курсу європейських валют по відношенню до долара.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG