Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз i НАТО пiдтримали мирний план президента Македонiї Бориса Трайковського


Європейський союз i НАТО пiдтримали мирний план президента Македонiї Бориса Трайковського

Бєлград, 15 червня 2001 – У Скоп’є у п’ятницю розпочалися переговори глави держави з лiдерами македонських та партiй етнiчних албанцiв, а албанськi повстанцi продовжили перемир’я до 27 червня.

Хав’єр Солана i Джордж Робертсон, яких в Македонiї називають балканськими пожежниками, повнiстю пiдтримали мирний план президента Трайковського. Проте, вони не вiдповiли на вимогу, щоби пiдроздiли НАТО взяли участь у роззброєннi албанської Нацiональної визвольної армiї. Робертсон закликав повстанцiв скласти зброю й покинути захопленi села. За його словами, косовцi повиннi вiдступити до Косова, а iнших буде амнiстовано.

Полiтичний представник повстанцiв Алi Ахметi заявив, що вони готовi скласти зброю перед пiдроздiлами НАТО, пiд умовою, що частину з них буде залучено до складу македонських Збройних сил та полiцiї. Нагадаємо, що в Македонiї немає сил НАТО. В країнi є лише кiлька тилових баз сил КейФОР. Вони немають право брати участь в будь-яких акцiях в цiй країнi, оскiльки полем їхньої дiяльностi є лише Косово. Президент Трайковський у п’ятницю розпочав вирiшальнi переговори з лiдерами македонських i албанських партiй. Влада вiдкинула пропозицiю, щоби в дiалогу взяли участь i представники повстанцiв. Без перебiльшення можна сказати, що вiд цих переговорiв залежить доля країни.

Тим часом у Македонiї зростає страх вiд вiйни. Курс денара щодо нiмецької марки на чорному ринку раптово падає. В прикордонних районах з Косовом вiн двiчi нижчий вiд офiцiйного. Люди купують у великiй кiлькостi продукти харчування. Чимало бiзнесменiв виїхало з країни або вiдправило за кордон жiнок з дiтьми. Мешканцi нацiонально змiшаних районiв за безцiнь продають хати й квартири: македонцi селяться мiж своїх землякiв, албанцi там, де вони становлять бiльшiсть населення. Скоп’є фактично подiлене мiсто: на лiвому березi рiчки Вардар залишилися лише етнiчнi албанцi.

Речник МВС Стево Пендаровський пiдтвердив, що прискорено проводиться мобiлiзацiя запасних пiдроздiлiв полiцiї. Преса у Скоп’є пише, що зброю отримало 15 тисяч македонцiв. Газета Нова Македонiя наводить, що протягом п’яти мiсяцiв лiквiдовано 500 албанських бойовикiв та, що серед них запанувала панiка.

Лiдери повстанцiв у четвер проголосили нове перемир’я до 27 червня. На це не вiдреагував нiхто з урядовцiв, оскiльки влада вважає їх терористами, з якими не хоче мати нi офiцiйних нi неофiцiйних контактiв.

Драма в найменшiй балканськiй країнi триває. Якщо протягом вихiдних не буде досягнено домовленостi про полiтичне врегулювання кризи, могла б розпочатися катастрофа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG