Доступність посилання

ТОП новини

Міністри оборони України і Росії зустрілися в Криму


Міністри оборони України і Росії зустрілися в Криму

Севастополь, 20 червня 2001 - Зустріч міністрів оборони України і Росії Олександра Кузьмука та Сергія Іванова у Севастополі планувалася на травень, але з малосуттєвих причин глава російського військового відомства до Криму не прибув. Цього разу Сергій Іванов інспектував Чорноморський флот Росії, який дислокується у Севастополі, тож не відвідати Партеніт, куди на свою літню резиденцію спеціально прибув генерал Кузьмук, міністр оборони Російської Федерації не міг.

Сергій Іванов уперше інспектує Чорноморський Флот Росії. Протягом дводенного робочого візиту до Севастополя він відвідав штаб флоту, де заслухав доповідь командувача адмірала Володимира Комоєдова і побував на флагмані флоту крейсері “Москва” та у берегових частинах. А решту часу він спілкувався зі своїм українським колегою Олександром Кузьмуком. Розповідає представник штабу ВМС України Микола Савченко:

- Під час переговорів з міністром оборони України генералом армії Олександром Кузьмуком вдалося досягнути певних домовленностей з питань модернізації Чорноморського Флоту, але остаточно ця проблема буде знята з порядку денного до кінця цього року і для цього є об’єктивні підстави, - повідомив Микола Савченко. Слід додати, що росіяни вже давно наполягають на тому, щоб Київ погодився знизити контроль за процесом переозброєння Чорноморського Флоту, погодився на те, щоб цей процес набрав лише повідомного характеру. Зараз росіяни планують провести масову модернізацію плавзасобів, у тому числі – бойових кораблів, а також бронетехніки. Проти останнього українські фахівці категорично заперечували. Чи змінилася позиція Міністерства оборони України – наразі не відомо. Проте, відомо, що Київ наполягає на тому, щоб російський флот віддав контоль за Севастопольським рейдом – як зовнішнім, так і внутрішнім. Каже Микола Савченко:

- Заторкуючи питання взаємодії двох флотів, Сергій Іванов відзначив, що вже з 1 липня розпочнеться здійснення спільного керування рейдами в акваторії Севастополя. Крім того, взаємодія з українським флотом буде продовжена створенням на Чорному морі угруповання БЛЕКСІФОР, куди увійдуть всі причорноморські країни, - повідомив офіцер. Місцеві спостерігачі відзначають, що цього разу сторони уникали розмов про спільний українсько-російський загін кораблів. З цією ідеєю свого часу носився попередник нинішнього російського міністра оборони Ігор Сергеєв. Тепер сторони говорили більше про те, що справді для них є важливим. Однак, склалося враження, що ця зустріч міністрів, після якої не залишилося жодних підписаних документів, була потрібна швидше для особистого знайомства керівників військових відомств України і Росії і мала неформальний характер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG