Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: уряду Македонії потрібно допомогти у боротьбі з албанськими сепаратистами та екстремістами


НАТО: уряду Македонії потрібно допомогти у боротьбі з албанськими сепаратистами та екстремістами

Брюссель, 21 червня 2001 - Протягом кількаденних нарад послів НАТО та військового керівництва альянсу учасники, цих нарад досягли консенсусу, щодо необхідності надання військової допомоги з боку НАТО уряду Македонії у боротьбі з албанськими сепаратистами та екстремістами.

Коментуючи домовленість політичного та військового керівництва НАТО про надання уряду Македонії військової допомоги, чимало засобів масової інформації допустилось помилок про те, що начеб то НАТО готове до створення військових сил швидкого реагування в Косово - скорочено «НФОР».

Тому у зв’язку з неправильним тлумаченням журналістами рішення Північно-атлантичного альянсу у штаб квартирі НАТО була проведена спеціальна прес- Конференція.

Під час конференції пресслужба НАТО пояснила, що йдеться не про створення сил швидкого реагування в Македонії, а пр готовність НАТО надсилати в зони конфлікту, в разі гострої необхідності солдатів НАТО. Але ці військові підрозділи, які складатимуть, приблизно, 2 -3 тисячі солдатів не будуть постійно перебувати в Македонії , так як це роблять сили швидкого реагування в Косові - скорочено КФОР. Військові НАТО будуть лише періодично з’являтися в Македонії за особливим мандатом і підпорядковуватимуться напряму лише генштабу НАТО, а не Об’єднаному штабові, як це є в Косові.

Але разом з тим представники прес - служби НАТО повідомили журналістам, що відповідні розвідувальні служби країн альянсу продовжують вивчати структуру, чисельність Національної Визвольної Армії, місця базування її підрозділів маршрути пересування ,тощо.

Згідно з висновками розвідки НАТО, Національна Визвольна Армія Македонії починає складати досить серйозну загрозу стабільності на Балканах.

Основою і головним локомотивом Національної Визвольної Армії є досвідчені ветерани, професійні бойовики - албанці з колишньої Косівської Визвольної Армії. Вони добре озброєні автоматами, кулеметами, протитанковими гарматами, мортирами і навіть автотехнічним транспортом. Крім того Національна Визвольна Армія володіє добрим інформаційним забезпеченням, має свій веб -сайт в інтернеті. Пресслужба Національної Визвольної Армії веде активну пропагандистську роботу серед албанського населення Македонії, щоденно розсилає електронною мережею, англомовні прес - релізи на персональні електоронні адреси провідним західним політикам та журналстам.

Тому усе це змушує НАТО, а також інші міжнародні організації скоординувати та посилити свої дії щодо погашення зростаючої кризи в Македонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG