Доступність посилання

ТОП новини

Культуролог Вадим Скуратівський: «Я знаю людей з тої самої Слов’янської партії – це російські націоналісти. Для них цей візит понтифіка – привід для оголошення війни українській суверенній державі»


Культуролог Вадим Скуратівський: «Я знаю людей з тої самої Слов’янської партії – це російські націоналісти. Для них цей візит понтифіка – привід для оголошення війни українській суверенній державі»

Київ, 22 червня 2001 –

Ірина Халупа:

“...Хочу розповісти вам про організацію Радянських патріотів України – дуже цікава назва, яка має деякі протиріччя сама в собі. Отже, пане Скуратівський, не знаю, чи Ви близькі чи далекі до церковних справ, але знаю, що Ви завжди маєте цікаве і своєрідне бачення ситуації. Що Вам нагадує така ситуація, що склалася навколо візиту Папи?”

Вадим Скуратівський:

“Справді, я людина дуже мирська, і Його Святість Філарет пояснив ту ситуацію, яка розгорталася під час протесту православних біля стін українського парламенту. Але я буду говорити не про свою близькість чи далекість від релігійних справ.

Я буду говорити про те, що я доволі близько знаю людей, які привели туди маси. Так біографічно склалося, що знаю людей з тої самої Слов’янської партії – це російські націоналісти, причому націоналісти надзвичайно агресивної орієнтації, і для них цей візит понтифіка – привід для оголошення війни українській суверенній державі. На жаль, це виглядає саме таким чином. І для того, щоб вести цю війну, вони вивели цю темну масу ( а, власне, погромну, масу), яка у будь-який час може вести себе по-екстремістському. І це становить певну небезпеку для нас з вами. А стосовно тих простих людей, які вийшли туди, - залишається тільки їх пожаліти. Тому що вони пройшли через таку “атеїстичну” школу, і таке з ними відбувалося упродовж останнього півстоліття... Ну що ж вони знають про Папу Римського? Десь в школі їм читали того самого агресивного радянського комуністичного( і дуже трагічного) памфлетиста Ярослава Галана - памфлет під промовистою назвою “Плюю на Папу”. Цій моделі сприяв радянський кінематограф, який завжди атакував католицизм.

Тому в цих людей немає жодного уявлення про те, хто такий Папа. Якщо їм російська церква б пояснила, може, ці люди вели б себе по-іншому. Шкода, що і українські масмедіа не пояснили цього...”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG