Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Албанії


Парламентські вибори в Албанії

Прага, 25 червня 2001 – Голосування на парламентських виборах в Албанії минулої неділі тривало довше на дві години і завершилося о 20 годині за середньоєвропейським часом. Як і очікувалося, не обійшлося без збройних інцидентів. Сьогодні зранку прем’єр уряду, соціаліст Ілір Мета проголосив перемогу його партії на цих виборах, хоча перші офіційні підсумки їх наслідків надійшли дещо пізніше.

Не зважаючи на пильний контроль за виборчими дільницями Албанії з боку понад 10 тисяч військових і поліції і присутність понад 500 зарубіжних спостерігачів, все ж таки в кількох місцях мали місце випадки збройного насильства. Так, в північноалбанському місті Слак, яке є опорою опозиції, озброєні люди прорвалися до приміщення виборчої дільниці і спалили виборчі матеріали, за інформацією міністерства внутрішніх справ тут ніхто не постраждав. А в Тірані на одній з виборчих дільниць внаслідок кількох спровокованих пострілів легко поранено дві особи. Про інші інцеденти поки-що нічого не повідомляється.

Тим часом соціалісти вважають, що це були одні з найспокійніших виборів в країні за всі останні роки. Хоча представники ОБСЄ повідомили про труднощі з якими вони зустрілися на дільницях вже в суботу. Салі Беріші, лідер опозиційної Демократичної партії, обвинувачує у тискові на вибори таємну поліцію уряду соціалістів. Вибори було продовжені на дві години довше із-за великого притоку виборців саме надвечір у неділю. 2,5-мільйонний електорат Албанії вибирав вчора з 1114 кандидатів із 38 партій на 100 партійних місць і 40 мажоритарних в однопалатному парламенті країни.

Соціалісти вже оголосили у понеділок зранку про свою перемогу. За попередніми даними центральної виборчої комісії у Тірані соціалістична партія отримала 45 із 100 місць в албанському парламенті і це при тому, що декілька місць окрім соціалістів завоювали представники ще трьох партій, що входять в правлячу коаліцію, головна опозиційна сила – Демократична партія - перемогла в 17 округах. Не погані перспективи для правлячого блоку і в 37 округах, де через два тижні відбудуться повторні вибори.

Ці вибори в Албанії є своєрідною підставою для майбутнього обрання президента країни, для чого у парламенті необхідна більшість у дві третини голосів.

Перед виходом нашої програми у ефір ми ще не мали якихось підсумкових реакцій блоку Салі Беріші, хоча напередодні деякі спостерігачі прогонозували, у разі поразки правих сил, збройні акції з боку албанських повстанців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG