Доступність посилання

ТОП новини

Діяльність ісламської партії заборонена Конституційним судом Туреччини


Діяльність ісламської партії заборонена Конституційним судом Туреччини

Прага, 27 червня 2001 – Судова справа, котра тривала два роки, закінчена. Цими днями ісламська партія Доброчесності, одна з найбільших опозиційних сил Туреччини, визнана Конституційним судом країни як така, що завдає своєю діяльністю шкоди державі і виступає супроти світського шляху розвитку Туреччини.

Турецькі прокурори стверджують, що партія Доброчесності являла собою чергове втілення іншої забороненої релігійної партії, партії Благополуччя, яка була розпущена в 1998 році після того, як її лідер подав у відставку під тиском з боку армії, котра вважає себе гарантом турецької світської держави. Напередодні заборони діяльності партії Доброчесності, суд стояв перед досить складним завданням – чи визнавати разом з розпуском цієї ісламської партії не дійсними повноваження її депутатів в парламенті, яких нараховується понад 20, що становить близько 5 відсотків всіх місць турецького парламенту. У цьому випадку поставала б необхідність додаткових виборів в країні.

І хоча представники партії Доброчесності відкидали у суді всі обвинувачення у свою адресу це не допомогло. Конституційний суд заборонив її діяльність минулої п’ятниці, а також постановив, що все майно і активи партії мають бути конфісковані на користь держави.

У останні дні стало відомо, що члени забороненої щойно партії реорганізовуються у дві нові. Так звані « досвідчені партійці» утворюють безкомпромісний антизахідний блок, однак будуть намагатися не особливо сердити уряд. А молодші об’єднуються в помірковану ісламську фракцію.

За словами аналітика впливової турецької газети «Дейлі Ньюс» Мехмета Алі Біранди « у світі ісламської політики це подібне до краху Берлінської стіни». Хоча, безумовно, історія із забороною «партії Доброчесності», з точки зору західної демократії, парадоксальна. Сам факт заборони діяльності ісламістів – антидемократичний. Але, як зауважують місцеві аналітики, цей крок сприятиме розвитку демократичних свобод в Туреччині.

Лідером «молодих ісламських реформаторів» найвірогідніше, буде Ресеп Тейип Ердоґан - ,котрий нещодавно був мером Стамбула. В 1999 році він потрапив на чотири місяці до в’язниці після публічного проголошення наступних рядків: «Мінарети – наші багнети. Бані – наші шоломи. Мечеті – наші казарми. Мусульмани – наші вояки». Однак кажуть, що з того часу Ердоґан багато що усвідомив і утримується від гучних заяв. А взагалі турецькі спостерігачі вважають, що маскування ісламістів під поміркованість лише прикриття їх справжніх, войовничих намірів.

Більшість представників партії Доброчинності у турецькому парламенті можуть зберегти свою мандати але як незалежні депутати. Але двом парламентарям заборонено займатися політичною діяльністю упродовж п’яти років. Оглядач БІ-БІ-СІ Кріс Морріс вважає, що таке судове рішення викличе серйозну критику міжнародної громадськості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG