Доступність посилання

ТОП новини

Литва: через сім місяців – переорієнтація літа від долара до євро


Литва: через сім місяців – переорієнтація літа від долара до євро

Вільнюс, 29 червня 2001 — В четвер голова Банку Литви Рейнольдіюс Шаркінас повідомив, що 2 лютого 2002 року нацьональну валюту буде пов’язано з євро. Донині майже протягом 8 років літ був пов’язаний з доларом за співвідношенням 4 літи за 1 долар США. А 2 лютого офіційний курс літа центральним банком Литви буде встановлено згідно з курсом на валютному ринку EUR до USD, який 1 лютого буде проголошено Європейським центральним банком і який буде помножено на 4.

Вартість літа в той день не зміниться. Літ не буде девальвовано, не зміниться ні грошова, ні фіскальна політика держави, ні характер діяльності центробанку Литви. Одначе краще стануть умови для тих, хто веде торгівлю з країнами Європейського Союзу.

Ще в квітні цього року, після зміни закону про надійність літа, було ясно, що базовою валютою літа замість долара стане євро. Отакий вибір, пише литовська преса, прискорено отою обставиною, що зростає обсяг зовнішньої торгівлі Литви з державами Європейского Союзу і що напочатку наступного року в обіг буде запроваджено євро готівкою, до якого в лютому ринки вже звикнуть.

Після переорієнтації літа, ймовірно, дорожчатимуть товари, які імпортуються за долари. Підприємці мабуть більше угод укладатимуть в євро, хоча постачальники з країн не ЄС бажають, щоби розрахунки здійснювалися валютою їхньої країни. Прогнозується, що найбільший риск очікує підприємств, які тепер імпортують чи експортують за долари США. Негативного впливу зазнає нафтопереробний завод “Мажейкю нафта”, який купує сировину в Росії на долари США, але конкретні підрахунки заводом ще не зроблені, бо мали надію, що літ буде пов’язано з кошиком валют.

“До зустрічі з євро – сім місяців”, зветься стаття в економічному щоденному часописі “Вярсло жіньос” (“Новини бізнесу”). Часопис вважає, що євро до Литви прийде без стресів.

“Нацьональна валюта міняє якір”, зветься відповідна публікація у вільнюському часописі “Respublika”. Фінансовий аналітик Маргаріта Старкевічюте є тої думки, що через зволікання з переорієнтацію літа Литва вже втратила величезні гроші. Мовляв, це треба було зробити ще напочатку 1999 року, коли сталася російська криза і стало ясним, що треба негайно орієнтуватися на співробітництво з Заходом. Президент інституту вільного ринку Литви Єляна Леонт’єва вважає, що літ, бувши стабільним відносно долара США, таким же стабільним залишиться й відносно євро. Радник голови правління банку “Вільняус” Гітанас Науседа говорить, що падіння вартості євро вже в минулому, а в майбутньому курс євро відносно долара зростатиме.

Тим часом провідна литовська газета “Лєтувос рітас” (“Ранок Литви”), повідомляючи про “шлюб літа і євро в лютому”, жалкує, що “в обіймах євро літ в наступному році рушить в останню путь”. Мається на увазі, що в майбутньому нацьоналні валюти в країнах ЄС буде вилучено з обігу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG