Доступність посилання

ТОП новини

Росія порушила термін виведення своїх військових баз із території Грузії


Росія порушила термін виведення своїх військових баз із території Грузії

Прага, 2 липня 2001 - Міністерство Закордонних справ Грузії висловило невдоволення тим, що офіційна Москва не виконала свого зобов’язання стосовно передачі до 1 липня грузинській стороні військової бази в Ґудауті. Термін виведення російських військ із цієї бази був обумовлений Стамбульськими угодами 1999 року. У зв’язку з цим грузинське зовнішньо-політичне відомство розпочало консультації з державами-членами ОБСЄ.

«Міністерство закордонних справ Грузії вважає, що Стамбульські домовленості повинні бути виконані повністю і без усяких умов, і для цього міжнародне співтовариство мало б піти на відповідні кроки», - про це заявив офіційний представник МЗС Грузії Каха Сіхарулідзе. За його словами, зрив підписання російською стороноюю акту про передачу Грузії стороні військової бази в Ґудауті є «класичним прикладом деструктивних дій».

Значно делікантнішими були висловлювання Президента Грузії Едуарда Шеварднадзе. У понеділок, виступаючи по національному радіо, Шеварднадзе назвав значним досягненням виведення з Грузії іншої російської бази у Вазіані, котре завершилося минулої п’ятниці. А говорячи про проблему виведення військової бази з Ґудауті, Шеварднадзе зауважив, що «у цьому питанні без сумніву є немалі труднощі, котрі потребують спільного вирішення з урахуванням інтересів обидвох сторін». Шеварднадзе висловив сподівання, що на наступному раунді переговорів Грузія і Росія зможуть знайти компроміс і у цьому».

Наприкінці минулого тижня делегація Міністерства оборони Росії, яка прибула до Тбілісі не стала підписувати документу щодо військової бази в Ґудауті, посилаючись на те, що досі не врегульовано питання про забезпечення охорони деяких об’єктів на території цієї бази. Російська сторона запропонувала тимчасово залишити там 300 військовослужбовців, на що офіційне Тбілісі не погодилось. За словами вже згаданого представника МЗС Грузії Каха Сухарулідзе, грузинська сторона розгляне пропозицію Росії щодо російського контингенту охорони в Ґудауті лише після повного розформування самої бази і виведення звідти усієї військової техніки.

Тим часом, за повідомленням інформаційних агентств, російські військові, які знаходяться на базі в Ґудауті, заявляють що їхньому виведенню перешкоджають місцеві мешканці, які зацікавлені, щоб російські війська залишилися. Справа в тому, що Ґудаіті знаходиться на території Абхазії, яку Грузія не контролює від часу грузино-абхаської війни 1992-го-93-го років.

Окрім, бази в Ґудауті, на території Грузії знаходяться ще дві російські військові бази - в Ахалкалакі і Батумі. Термін їхнього виведення і досі залишається темою гострих дебатів між офіційною Москвою і Тбілісі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG