Доступність посилання

ТОП новини

5 липня в Карлових Варах відкрився 36 міжнародний кінофестиваль. В його програмі - стрічка українського режисера Володимира Тихого "Мийники автомобілів"


5 липня в Карлових Варах відкрився 36 міжнародний кінофестиваль. В його програмі - стрічка українського режисера Володимира Тихого "Мийники автомобілів"

Прага, 5 липня 2001 - Задум проводити міжнародні перегляди фільмів у Карлових Варах зродився в Чехословаччині ще перед Другою світовою війною. Прихильна атмосфера тодішньої демократичної Чехословаччини, так само, як і активна творча атмосфера на празькому БАРРАНДОВІ,- тоді одній з найбільших в Європі кіностудій, сприяли задумові. Однак війна, а після неї - комуністичний переворот у країні надовго відкинули реалізацію планів. Та все ж Карловарські міжнародні фестивалі проводились, однак були тотально заполітизовані, їхня періодичність, як і програма узгоджувалась у Москві. Після інвазії війська Варшавського пакту до Чехословаччини в 68-ому році дійшло до того, що до фестивальних програм включались зустрічі лідерів дружніх партій і країн.

Цілковито змінила обличчя Карловарських міжнародних кінозустрічей демократична "оксамитна" революція в Чехословаччині. У вільній творчій атмосфері протягом останнього десятиліття доволі швидко відродились кращі фестивальні традиції, значно зріс імідж Карлових Варів у світі кіномистецтва. Мілош ФОРМАН, РОБЕРТ ДЕ НІРО, ФІЛІПП НУАРЕ, МІЯ ФЕРРОУ, ГРЕГОРІ ПЕК, КЛАУС МАРІЯ БРАНДАУЕР чи МАЙКЛ ДАГЛЕС - перелік гостей минулорічних фестивалей переконливо свідчить, що Карлові Вари входять до елітних кіношоу у світі.

Цьогорічний, вже 36-ий фестиваль має стати найбільшим за кількістю кінострічок і запрошених гостей. За традицією, він відкриється урочитим каретним дефіле, в каретах на відкриття фестивалю прибудуть запрошені гості. Ще однією традицією є "Кришталевий глобус" - головна нагорода карловарських фестивалів, яка вручається переможцям з 1948-ого року. І ще одна невід"ємна риса свята фільму і Карлових Варів - це знаменитий своєю архітектурою Гранд-готель ПУПП, в якому відбуватимуться головні програмні акції фестивалю і де живе більшість запрошених гостей

У конкурсній програмі нинішнього фестивалю - 17 повнометражних стрічок і 23 документальних фільми. Всього ж протягом фестивалю буде показано понад 300 фільмів. Окрасою фестивалю має стати відома актриса НАСТАСІЯ КІНСКІ, вона представить фільм "Американська рапсодія", в якому заграла головну роль. Про участь України у карловарському фестивалі я запитала в художнього директора фестивалю пані ЕВИ ЗАОРАЛОВОЇ":

Е. ЗАОРАЛОВА: Україна не представлена фільмом у конкурсній програмі. Однак вона представлена в тематичних секціях, зокрема, в секції, котра називається "На схід від Заходу". Йдеться про фільм "Мийники автомобілів" режисера ВОЛОДИМИРА ТИХОГО. Він має приїхати на фестиваль. За програмою прем"єра фільму відбуться в готелі Імперіал в присутності автора пана ТИХОГО. Стрічка розповідає про групу дітей, котра заробляє на життя миттям авт. Дітей поступово втягує до своєї орбіти місцева мафія. Особисто я цього фільму не бачила, та колеги відзначили його як дуже цікаву роботу, котра матиме успіх у глядачів і преси.

Від себе додам, що український фільм "Мийники автомобілів" врешті, долає смугу цілковитої відсутності України на останніх карловарських фестивалях. Наскільки є підстави говорити про відродження довженківських творчих традицій, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG