Доступність посилання

ТОП новини

Шенген, Шенгенська віза, Шенгенська зона


Шенген, Шенгенська віза, Шенгенська зона

Прага, 5 липня 2001 - Мало хто знає, що невеличке виноробське село на теренах Люксембургу дало назву не тільки важливому міжнародному договору, але й цілком новому явищу в житті Європи.

В Шенгені є площа імені Шенгенського договору. Вона прикрашена трьома стелами з зірочками і табличками на багатьох європейських мовах. З написаного довідуємось, що тут, до невеликого порту села Шенген на березі мальовничої річки МОЗЕЛЬ 14 липня 1985 року пристав корабель "ПРИНЦЕСА МАРІЯ АСТРІД". На його борт зійшли представники Федеративної Республіки Німеччини і держав БЕНІЛЮКСу - Бельгії, Нідерландів і Люксембурга. Саме ці країни першими підписали відомий нині багатотом Шенгенський договір про безвізовий перетин кордонів в Європі.

Саме ж село ШЕНГЕН лежить на Люксембурзькому березі річки Мозель і віддавна славиться своїм виноробством. Якби не було Шенгенського договору, все одно прославлені Мозельські вина вписали цю місцевість до історії. Відомий мозельський винний шлях переходить через долину гори Святого Марка, де вирощується винограднана лоза.

Як же сьогодні живуть люди в найвідомішому селі в Європі? В Шенгені живе 370 осіб, шенгенська комуна дала притулок 60 утікачам з країн колишньої Югославії. В цілому в Шенгені живуть представники 16 національностей. Зрозуміло, що й мовна ситуація тут типова для Люксембургу в цілому: жителі Шенгена розмовляють рідною люксембурзькою мовою, котра дуже близька до німецької. Крім цього вони знають літературну німецьку мову і французьку.

В околицях села Шенген є 7 автозаправок. До них, особливо під час вихідних, з’їжджаються сотні німецьких громадян, які дома платять за автопаливо значно дорожче. Зате оренда житла в Шенгені вдвоє перевищує середній рівень у Франції чи Німеччині.

Є в Шенгені ще одна славна пам’ятка. Вона знаходиться на площі Європи, це Дім Коха - архітектурна споруда з кінця 18 століття, де сьогодні зберігається відомий Шенгенський договір - історичний і безумовно - один з найпопулярніших документів в Європі. Сьогодні членами так званої безвізової шенгенської зони є 14 з 15 країн Європейського Союзу, а саме: Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Австрія, Швеція, Норвегія, Данія, Фінляндія та Ісландія. Великобританія Шенгенського договору не підписала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG