Доступність посилання

ТОП новини

Українська православна церква (МП) готова продовжувати переговорний процес з Українською автокефальною церквою і УПЦ (КП) про об'єднання, однак наполягає на необхідності їх приєднання до себе


Українська православна церква (МП) готова продовжувати переговорний процес з Українською автокефальною церквою і УПЦ (КП) про об'єднання, однак наполягає на необхідності їх приєднання до себе

Українська православна церква (у підпорядкуванні Московського патріархату) готова продовжувати переговорний процес з Українською автокефальною церквою і УПЦ (Київського патріархату) про об'єднання, однак наполягає на необхідності їх приєднання до себе.

Про це мовиться в заяві єпископату УПЦ (МП), текст якої передано агентству "Інтерфакс-Україна".

УПЦ (МП) упевнена, що розкол в українському православ'ї може бути "подоланий зсередини", оскільки "переважна більшість прихильників розколу є порушниками церковної дисципліни". Тому церква пропонує ввести в переговорний процес між Московським і Константинопольським патріархатами з питань урегулювання розколу між православними в Україні представників УПЦ (МП), оскільки проблема взаємовідносин стосується її безпосередньо.

У заяві наголошується, що будь-які переговори з представниками "неканонічних угруповань" в Україні будуть реально дійовими тільки тоді, коли вони відбуватимуться без участі глави УПЦ (КП) Філарета, який, на думку авторів заяви, виявив себе "не тільки як фундатор та ініціатор розколу, а й як єретик".

УПЦ (МП) бачить розв'язання проблеми роз’єднання православних в Україні виключно за канонічними принципами і вважає, що будь-яке одностороннє втручання Константинопольської церкви в церковне життя в Україні може "тільки загострити ситуацію, але ніяк не вирішити її".

Автори наголошують, що "зібрання вірних, що іменують себе церквами, які відділилися від УПЦ (МП), через свій неканонічний статус не належать ні до церкви, ні до всесвітнього православ'я". "Керівництво розкольників", прагнучи затаїти від народу справжні причини своєї ізоляції від всесвітнього православ'я, намагається пояснити своє невизнання з боку православних церков інтригами Москви. "Це пов'язує богословську сторону питання з політичною і створює додаткові проблеми в справі досягнення єдності серед православних", говориться в заяві.

Позиція УПЦ (МП) ґрунтується на принципах "не політичних, а виключно церковних". На думку керівництва церкви, "збори вірних", що відділилися від неї, не можуть бути "рівноправними з нею партнерами", і "питання в такій ситуації повинне ставиться не про об'єднання різних течій в українському православ'ї", а про приєднання їх до УПЦ (МП).
XS
SM
MD
LG