Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі тривала суперечка навколо ухвалення Будапештом Закону про статус закордонних угорців, проти якого – Румунія


У Брюсселі тривала суперечка навколо ухвалення Будапештом Закону про статус закордонних угорців, проти якого – Румунія

Будапешт, 11 липня 2001 – Бельгійську столицю з цього приводу навіть відвідали глава угоського уряду Віктор Орбан та румунський президент Іон Ілієску. Два попередні дні в Брюсселі минули в консультаціях з керівництвом Європейської комісії, - повідомляє аґенція НТІ. Уповноважений у справах розширення Євросоюзу Ґюнтер Вергойґен звернувся до Ілієску з проханням утриматися від нападів на угорську позицію. Як відомо, румунський президент знову гостро критикував офіційний Будапешт з приводу статусу закордонних угорців.

Річ у тім, що в Румунії – за різними оцінками – мешкає від одного до півтора мільйона угорців переважно на північному заході країни, відомому в українських історичних джерелах під назвою Трансильванія. Крім Румунії сусідню країну критикував також Словаччини. Засоби масової інформації цих держав пишуть про порушення Угорщиною норм Європейської хартії. Український міністр закордонних справ Анатолій Зленко також висловив позицію України в день ухвалення угорського закону про статус, оскільки його дія певною мірою поширюватиметься і на 160-тисячну угорську меншину в Україні. Щоправда, Київ утримався від різких випадів на адресу Будапешта.

Тим часом у Румунії скандал захопив навіть найвищі державні ланки цієї країни – офіційний Бухарест звернувся до Брюсселя зі скаргою на сусідів. Однак, як стало відомо з брюссельських джерел, Європейська комісія висловила у вівторок думку про те, що угорський закон в цілому відповідає європейським нормам, а проблеми з його впровадженням легко можна вирішити за наявності доброї волі. Глава румунської держави у вівторок точив переговори з головою Єврокомісії Романо Проді і головою комітету з питань розширення ЄС Ґюнтером Вергойґеном. Після зустрічі вони утрьох провели прес-конференцію. На ній стало відомо про те, що уповноважений ЄС поінформував Іона Ілієску щодо переговорів з Вікторм Орбаном – угорським прем’єром – у понеділок на цю тему в Брюсселі. Угорські джерела знають про них тільки те, що Вергойґен погодився з угорською позицією щодо закону про статус.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ілієску, зокрема, повідомив, що Угорщина лише потім, себто наприкінці обговорення закону в парламенті, розпочала консультації з Бухарестом і не взяла до уваги румунську думку. Пізніше, але того ж таки дня, угорський міністр закордонних справ Янош Мартоні в іншому місці спростував цю заяву перед пресою. Він показав присутнім графік проведення консультацій і підтвердив намір вже найближчими днями почати переговори в Бухаресті. Варто зазначити, що на прес-конференції в Брюсселі румунський президент стверджував, мовляв, угорський закон порушує європейські приписи і дух добросусідства. Втім, представник Єврокомісії Вергойґен, що стояв поруч з ним, не погодився з такою думкою,- інформує газета «Нейтсоботшак» за 11 липня.- Він закликав сторони утриматись від суперечки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG