Доступність посилання

ТОП новини

15 липня виповнюється 67 років від смерті лідера українського анархізму Нестора Махна


15 липня виповнюється 67 років від смерті лідера українського анархізму Нестора Махна

Київ, 11 липня 2001 - Селянський син Нестор Махно народився 14 жовтня 1888 року у селі Гуляй-Поле на Запоріжжі. Вісімнадцяти років він став членом місцевої організації анархістів «Союз бідних хліборобів». Через чотири роки за участь в експропріації для поповнення скарбниці анархістів Махно був засуджений до страти, яку згодом замінили довічною каторгою. Після семирічного ув’язнення у московській Бутирці він був звільнений лютневою революцією 17-го року.

Повернувшись у березні до Гуляй-Поля, Махно став головою місцевої ради та організував загон селянської самооборони. Упродовж наступних чотирьох років він на чолі повстанського війська воював проти німецької армії, гетьмана Скоропадського, Білої армії, частин Антанти та Директорії. Махно укладав угоди з більшовиками, Симоном Петлюрою, Українською Галицькою Армією та отаманом Григор’євим і легко повертав зброю проти своїх союзників, а Григор’єва навіть убив. Він бився під чорним анархістським прапором і був нагороджений орденом червоного прапора, неодноразово визнавав радянську владу та зрікався її. Махно опанував цілий український Степ, а його кіннота і тачанки уславилися несподіваними та блискавичними рейдами. Анархізм Махна поєднував селянське прагнення жити на власній землі працею своїх рук, традиції козаччини і гайдамаччини та давню недовіру селянина до міста і держави.

Наприкінці 20-го року повстанці Махна допомогли більшовикам захопити Крим, і червона армія одразу розпочала бої проти свого союзника. За вісім місяців наступного року Махно втратив майже все своє військо. 28 серпня він на чолі сімдесяти семи вояків перейшов румунський кордон. А вже восени усі мешканці сіл навколо Гуляй-Поля були вивезені більшовиками до Сибіру.

У вересні 23-го року у Варшаві Махно був заарештований за звинуваченням у підготовці походу у Східну Галичину на допомогу українському руху, але виправданий судом. У квітні 25-го року він переїхав до Парижа. У власних тритомних спогадах про те, як «російська революція в Україні» перетворилася на «українську революцію», він називав своїм обов’язком українізацію анархізму. Нестор Махно помер у Парижі 15 липня 1934 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG