Доступність посилання

ТОП новини

Знову повертаємося до теми запобігання торгівлі людьми


Знову повертаємося до теми запобігання торгівлі людьми

Київ, 12 липня 2001 - І знову ми повертаємося до теми запобігання торгівлі людьми – масштабній проблемі, що має як транснаціональний, так і суто український вимір.

Як повідомляють інформаційні агентства, нещодавно болгарська поліція знешкодила міжнародну банду, що постачала у нелегальні розважальні заклади Болгарії українських дівчат. Прес-служба Міністерства внутрішніх справ Болгарії заявила, що під час спеціальної операції було заарештовано громадянина України, який заманював молодих співвітчизниць обіцянками надати роботу у болгарських готелях та ресторанах. Далі – за звичним сценарієм: відбір паспортів, примусова проституція... Під час оперативних заходів заарештовано також 3 болгарських громадян – членів угруповання. На нього у Софії “працювало” 10 українок та 4 болгарки. Сутенери вимагали по 50 левів (25 доларів) за годину з клієнтів дівчат. Також за повідомленням агентств частина дівчат зусиллями МОМ відправлено на Батьківщину.

Представники міжнародної правозахисної організації “Ла Страда” вважають, що операція болгарської поліції з знешкодження злочинного угруповання є унікальною. Говорить Катерина Левченко:

“Через Болгарію їдуть багато українських жінок, які вивозяться через цю країну до Турції, Греції, Італії. Ми маємо чимало звернень від їхніх родичів, де йдеться про те, що багато жінок зникли в Болгарії чи знаходяться там у нелегкій ситуації.”

Якраз минулої п’ятниці заступник директора Консульського департаменту МЗС України Олександр Міщенко на засіданні Координаційної ради з питань боротьби із торгівлею людьми розповідав про найбільш гарячі точки, звідки вивозять закордон жінок. Нагадаю його слова:

“Херсонський регіон потребує сьогодні найбільшої уваги поруч з Кримом, тому що найбільша кількість людей опинилася за кордоном з цього регіону. Все це базується на кількості матеріалів, які поступають до нас. Чому Херсон? Давайте згадаємо, які виробництва були там? Жіночі. Куди ділися ці люди? Вони виїжджають, тому що немає роботи”.

Отже, Олександр Міщенко називає саме Херсон. Злочинне угруповання, діяльність якого припинила болгарська поліція, теж походить з Херсона. Мова йде про сімейний бізнес подружжя з цього південного міста. Однак прекрасну половину цього дуету схопити не встигли. За даними МВС Болгарії жінка знаходиться у Румунії. І її арешт – лише питання часу.

Про подробиці цієї справи мені повідомила співробітниця представництва МОМ в Україні, яка з причин безпеки не змогла назвати себе. Інформація цієї пані заслуговує на увагу, оскільки саме вона 4 липня на українсько-румунському кордоні (прикордонний пункт Сірет) зустрічала 4 жінок 21-22-річного віку, також уродженок Херсона, жертв діяльності злочинного угруповання. Дві жінки були зі своїми паспортами, паспорти двох інших так і не було знайдено, а тому вони повернулися в Україну із проїзними документами, що їх видало Посольство України у Болгарії.

Я запитала свою співрозмовницю з МОМ: чи правда, що, як повідомляють агенції, усі жінки були ошуканими, тобто вони не знали чим реально займатимуться у Болгарії. Представниця МОМ в Україні відповіла:

“Це так, навіть одна з жінок, будучи ще в Херсоні, запідозрила щось недобре. Хоча всі документи були оформлені, вона відмовилася їхати. Але її насильно посадили в машину і повезли до Болгарії.”

Жінки повернулися, як свідчить моя співрозмовниця, у нормальному психологічному стані. Єдине, що їм потрібне, це негайне медичне обстеження. Повернення в Україну для цих жінок – щасливий випадок долі, оскільки їхнє пересування у Болгарії було суворо обмежене. Декотрі з них перебували під таким пресом протягом 8 місяців, а декотрі - з 99-го року.

І знову моя співрозмовниця:

“Взагалі, як сказали дівчата, та людина, яка їх вивозила, змогла вивезти з Херсона 25 жінок”.

Судитимуть українського торговця жінками у Болгарії, де проти нього вже дали свідчення його колишні заручниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG