Доступність посилання

ТОП новини

Про що свідчить арґентінська економічна криза?


Про що свідчить арґентінська економічна криза?

Прага, 13 липня 2001 – Не встигли ще міжнародні фінансові організації опам’ятатися після обвальної турецької кризи, як на грані економічного коллапсу опинилася Арґентіна. Ситуації у цій південно-американській країні не допомгли поки-що й міжнародні багатомільярдні доларові «вливання». Недарма на зустрічі «великої сімки-плюс Росія» у Ґенуї йтиметься про ефективність міжнародної фінансової системи.

Минулої середи президент Арґентіни Фернандо де ла Руа та міністр економіки країни Домінґо Кавалло оприлюднили пакет заходів, котрий має на меті вивести економіку із затяжної кризи, яка триває ось вже 33 місяці. Уряд змушений вдаватися до непопулярних заходів на кшталт урізання соціальних програм, зниження пенсій, бюджетів провінції, зарплат державних службовців.

Але виглядає так, що ринок в Арґентині відреаґував неґативно на нові плани уряду. Бо середній показник акцій провідних компанії країни впав у четвер на 8,16 відсотка, і знизився до рекордно низького за останні 6 років рівня. Показник кредитного ризику країни збільшився до 1523 пунктів. Безробіття досягло в цій державі офіційної позначки у 15 відсотків. Зовнішній борг Арґентіни складає понад 140 мільярдів доларів.

Не зважаючи на нещодавню фінансову допомогу світових фінансових організацій у сумі 39 мільярдів доларів, ситуація в країні не покращується. Нині уряд планує урізати на 1,5 мільярда державні витрати. Так зарплати у державному секторі, які складають у середньому близько 200 доларів, будуть скорочені на 10 відсотків. Подібна доля чекає пенсії, місцеві бюджети Арґентіни.

Кавалло, якого ще іменують «батьком арґентінського економічного чуда» початку 90-х, обіцяє ще до кінця поточного року звести дефіцит бюджету до нуля і таким чином отримати зовнішні та внутрішні кредити під невисокі відсотки. Але міжнародні експерти песимістично оцінюють нинішні намагання Буенос Айреса. Хоча представник Міжнародного Валютного Фонду Клаудіо Лозер сказав учора в Бразілії, що на його думку дефолту в Арґентіні вдасться уникнути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG