Доступність посилання

ТОП новини

Британський часопис «Гардіан» про війну у Чечні


Британський часопис «Гардіан» про війну у Чечні

Прага, 17 липня 2001 - «У той час, як Слободан Мілошевич стоїть перед обвинувачами в трибуналі ООН для воєнних злочинців, - пише цими днями британський часопис «Ґардіан», Чечня залишається далекою, невиразною плямою, недосягненою для міжнародних судів». «Тут також здійснюють злочини проти людства, Але тут немає жодної комісії з розслідування, немає ні обвинувачувальних актів, ні ордерів на екстрадицію. Офіційно тут навіть немає війни», - зауважує британський оглядач Девід Гірст.

«В регіоні, який географічно належить до Європи, є куточок, де усе дозволено. Тут можна стирати з лиця Землі цілі міста і називати це «антитерористичною операцією». Тут можна зганяти до однієї купи мешканців селища, убивати їх за денного світла, а наступного дня приходити за новими жертвами. Можна кидати гранати в укриття, що заповнені хворими і старими людьми. Можна влаштовувати артилерійський обстріл багатолюдного ринку. А якщо ви лідер держави, то можете робити усе це, і зберігати за собою право голосу у Раді Європи… Ця далека країна називається Чечнею!», - пише у своїй статті Девід Гірст.

«Порівняно з матчем-реваншом, що його Росія веде, аби помститися за приниження у першій Чеченській війні 1994-96 років, звірства, скоєні в Македонії, Косово і навіть у розпалі бойових дій в Сараєво, бліднуть!», - зауважує автор публікації. За його словами, «Ніхто, окрім кількох правозахисних організацій, не звертає уваги на те, що діється там. Ігнорує ці події і більшість журналістів. Чечня зникла з радарів міжнародних новин і з російських телеекранів».

Серед причин, чому немає новин із Чечні, є і те, що мало хто із журналістів хоче ризикувати життям, - зазначає британський оглядач. «Репортерів, як багатих західних інформаційних агентств, так і бідних російських, можуть викрасти, якщо вони проникнуть в зону бойових дій з боку Грузії. А з російського боку фронт фактично закритий», - пише Девід Гірст і водночас зауважує, що жменька репортерів, здебільшого, жінок, вважають, що такий величезний ризик оправданий. Далі автор статті розповідає про російську журналістку Анну Політковську, яка активно висвітлює перебіг подій у Чечні, попри те, що в лютому цього року її затримали на чеченській території російські військові та погрожували знищити.

Анна Політковська отримала престижну світову нагороду «Міжнародної амністії» за правозахину журналістику. «Може ще є надія на те, що ми знатимемо правду. Росії це лише допоможе!», - зауважує Девід Гірст у своїй статті в британському часописі «Ґардіан».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG