Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

ВСЕСВІТНЯ АСОЦІАЦІЯ ГАЗЕТ, ЩО БАЗУЄТЬСЯ У ПАРИЖІ, ПОВІДОМИЛА, ЩО ТРЕТИНА ЗАГИБЛИХ ЦЬОГО РОКУ ЖУРНАЛІСТІВ ПРИПАДАЄ НА КРАїНИ ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ.

За даними Всесвітньої асоціації газет вже цього року жертвами убивств стали 33 працівника засобів масової інформації. 11 з них загинули у країнах Латинської Америки, причому 8 – в Колумбії. А в азійсько-тихоокеанському реґіоні із 9 убитих – 5 загинуло на Філіпінах.

Серед 20 країн, де за останні півроку мали місце факти убивства журналістів названо також і Україну. За словами генерального директора Всесвітньої асоціації газет Тімоті Болдінґа, «Спостерігається загрозливе зростання числа убивст на ґрунті помсти».

За аналогічний період минулого року загинуло 30 журналістів, а загалом у 2000 році було убито 53 журналіста. Щоправда, значно більше жертв серед журналістів припало на 1999 рік, коли було зареєстровано 71 убивство. На цій статистиці звичайно позначилися війни у Югославії та Сьєрра-Леоне.

В АЗЕРБАЙДЖАНІ ЗАСУДЖЕНО ДО ТЮРЕМНОГО УВ’ЯЗНЕННЯ ГРУПУ КОЛИШНІХ ЧЛЕНІВ ТОВАРИСТВА ІНВАЛІДІВ КАРАБАХСЬКОЇ ВІЙНИ

У четвер в Азербайджані винесено судовий вирок 16-ом членам колишнього Товариства інвалідів карабахської війни. Вісьмох осіб засуджено до тюремного ув’язненя на термін від одного – до шести років, а інших вісьмох засуджено умовно.

Їх визнано винними у спротиві владі та активній участі в діях, що були спрямовані на порушення громадського порядку.

Йдеться про масові акції протесту, що відбувалися в Баку в лютому цього року. Інваліди Карабахської війни вимагали підвищення пенсій та покращення соціальних умов. Акція голодування переросла у сутички з правоохоронними органами.

Серед засуджених – колишній заступник голови Товариства інвалідів Карабахської війни Ґюндуз Рагімов і кореспондент газети «Епілляр» («Інваліди») Рагім Намазов. Їх засуджено до тюремного ув’язнення, відповідно, на 5 і 6 років

Після оголошення вироку, двоє підсудних на знак протесту перерізали собі вени. Їх відразу забрали до лікарні і загрози їхньому життю немає.

АФГАНСЬКИЙ РУХ «ТАЛІБАН» ЗАБОРОНИВ ВВОЗИТИ ДО СВОЄї КРАїНИ НИЗКУ ТАК ЗВАНИХ «НЕСЛАМСЬКИХ» ТОВАРІВ.

Цими днями Афганський рух «Талібан» запровадив нову заборону, якою у черговий раз шокував цивілізований світ. Відтепер, до Афганістану заборонено ввозити «неісламські товари». Загалом, у списку заборонених товарів 30 найменувань. Серед них: вітальні листівки із зображенням людей, музикальні інструменти, відеозаписи, компакт-диски, антени супутникового телебачення, а також каталоги мод, губна помада та древня гра шахи.

А минулого тижня керівництво талібів заборонило користуватися на території Афганістану Інтернетом. А ще раніше було заборонено телебачення та фотографування людей.

Слід також нагадати, що рух «Талібан», який на сьогодні контролює більшу частину Афганістану, позбавив жінок права здобувати освіту та можливості працювати в одному приміщенні із чоловіками.

У четвер керівники міністертв закордонних справ промислово-розвинутих країн «Групи 7» висловили свою стурбованість порушеннями прав людини в Афганістані і закликали рух «Талібан» виконувати вимоги світового співтовариства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG