Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова в Одесі


Свобода слова в Одесі

Одеса, 25 липня 2001 - В Одесі вже повною мірою відчувається, що передвиборчий марафон розпочався. Тим часом, кількість незалежних видань у причорноморському місті неухильно зменшується. Редактори досить часто не витримують тиску фінансових проблем.

Редактор газети “Робота і отдых” Олександр Рева має оптимізм. На його думку, ситуація зі свободою слова в Одесі покращилася хоча б тому, що останнім часом збільшується кількість журналістів, які наважуються критикувати нинішню міську, обласну та державну владу. Пан Рева зазначив: “Вони пишуть не лише те, що подобається нинішній владі, але й те, що не подобається. Прикладом є не лише резонансні публікації про арешт в Італії президента голдингу “Синтез”( пов’язаного з міською владою Одеси) Олександра Жукова. Досить цікаві статті з’являються останнім часом так само на сторінках міської газети “СЛОВО”, які присвячені розслідуванню справи про вбивство курсантів Одеської морської академії”.

За словами Олександра Реви, особливо цікаві статті різних авторів про Одесу з”являються нині і у Інтернет-газеті “Одеська загальна газета”.

Пан Рева продовжує:

“Форум газети став справжньою трибуною протилежних думок різних людей на актуальні проблеми причорноморського міста.

Я переконаний, що найголовнішою проблемою для незалежної преси в Одесі є те, що мешканці міста демонструють небажання читати пресу, не вірять у те, що публікація в газеті може змінити щось у їхньому житті на краще.

Як результат, незалежна преса і нині перебуває у стадії становлення.

Другим суб’єктивним моментом є те, що незалежна преса в Одесі не може конкурувати з газетами, які фінансуються місцевими органами влади. Вони є дешевшими за вартістю майже удвічі. Ситуація є несправедливою” .

Тим часом, газета “ЮГ” так само залишається у облозі. Після загадкової смерті редактора Юлія Мазура це незалежне видання залишається вельми популярним.

На думку її нинішнього редактора Володимира Курінного, ситуація зі свободою слова жодним чином не змінилася. В інтерв’ю Радіо “Свобода” він зазначив:

“Немає жодних надій на те, що стан справ зміниться найближчим часом на краще. Як наслідок, газетний ринок міста перебуває у стані занепаду. Особливо страждають газети, які не пов’язані з місцевою владою”.

В Одесі нині не виконуються правила цивілізованої конкуренції. Великою проблемою є так само позови до судів проти регіональних газет. Володимир Курінний наголосив, що чим ближче до виборів, тим більшу кількість таких позовів він прогнозує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG