Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі УНА-УНСО завершено


Слідство у справі УНА-УНСО завершено

Київ, 26 липня 2001 - Слідство у справі УНА-УНСО закінчено. 19 особам висунуто звинувачення в організації і участі у масових заворушеннях 9 березня. Наразі 16 заарештованих перебувають у слідчому ізоляторі СБУ в очікуванні суду, троє – на підписці про невиїзд. Не всі ув”язнені є членами УНА-УНСО: один з них, Олег Селега, є безпартійним уболівальником київського “Динамо”.

За словами Тетяни Монтян, адвоката лідера унсовців Андрія Шкіля, всупереч запевненням голови СБУ Володимира Радченка, стан здоров”я заарештованих аж ніяк не покращується. До вікон камер, де перебувають унсовці, приварені залізні грати, так звані намордники. У цій шаленій липневій спеці вони розпікаються, і задуха у СІЗО є нестерпною. Щодо харчування заарештованих, то, як стверджує Тетяна Монтян, якість їжі в СІЗО СБУ є кращою у порівнянні з Лук”янівкою. Крім цього, унсовці мають змогу купувати собі харчі на 118 грн. раз на місяць. За словами пані Монтян, під час слідства арештованих не піддавали фізичним тортурам, натомість до них застосовували моральний тиск та залякування. Не виключено, що іншого її підзахисного, футбольного фаната Олега Селегу “підгодовували” психотропними препаратами.

Тетяна Монтян продовжує:

“Селега взагалі скаржиться, що його годували якимись препаратами, від яких у нього підвищувався тиск. Про це він збирається розказати на суді”.

Наразі члени УНА-УНСО знайомляться з матеріалами справи. У Тетяни Монтян склалося враження, що більшість справ шилися білими нитками. Вона зазначила:

“Просто б”є в очі, що справа абсолютно ” злипована”, звинувачення абсолютно абсурдне, але все спливе, зокрема, упередженість слідства...”

Між тим, за цей, як каже пані Монтян, “дитячий лемент”, Андрієві Шкілю, наприклад, “світить” від 8 до 15 років позбавлення волі. Сам лідер унсовців не сподівається на справедливий судовий розгляд.

Тетяна Монтян далі:

«Верховний Суд уже показав своє обличчя. Я написала скаргу, послалася на рішення Європейського суду щодо презумпції невинності: якщо людина не є суспільно небезпечною, ніщо не заважає їй перебувати до суду в себе вдома, а не в СІЗО, бо обвинувачення може не підтвердитися...»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG