Доступність посилання

ТОП новини

Французький президент підчас подорожі по країнах Балтії викидає геть камінці з черевика


Французький президент підчас подорожі по країнах Балтії викидає геть камінці з черевика

Вільнюс, 27 липня 2001 — В четвер французький президент Жак Шірак прибув до Вільнюса з одноденним візитом. Підчас нього розв'язано проблему будинку довоєнного посольства Литви в Парижі, яке влітку 1940 року було зайнято Росією. Після відновлення незалежності Литви Росія не згодилася повернути литовське майно. Французький уряд прийняв рішення в найближчому майбутньому купити юридичні права на будинок литовського посольства в Парижі і таким чином розв'язати проблему, що вона тривала більше ніж десять років. В близькому майбутньому, очікується, буде підписано договір про продаж, Франція купить посольство, ймовірно, за 23 млн. французьких франків (або біля 3 млн. доларів).

За словами Жака Шірака, "Франція вирішила улагодити оцю проблему, поки Литва вступає в Європейський Союз". Оцих грошей має вистачити для купівлі в Парижі нового будинку для посольства Литви. Обидва президенти, Жак Шірак і Валдас Адамкус, говорячи про будинок литовського посольства в Парижі, користували метафорою з камінцем в ботинку. Тепер у французьких стосунках з Литвою "викинуто камінець геть з черевика". В п'ятницю Жак Шірак відправився до Риги – столиці сусідньої Латвії. Це був другий візит президента Франції до Литви. В 1991 році було відновлено дипломатичні відносини Литви з Францією. В перший раз Вільнюс відвідав нині покійний президент Франсуа Мітеран. Преса відзначає, що візит президента Шірака – один з найкрупніших протягом останнього десятиріччя. Шірака супроводжувала делегація зі 120 осіб, в тому числі 70 журналістів. Президент і офіційна делегація прибули до Вільнюся двома літаками "А310", яких супроводжували ще два літаки "Falcon 500".

Очікується, пише литовска преса, що Франція будинки посольств купить також у Латвії та Естонії. Про це має бути повідомлено підчас візитів Жака Шірака в Ризі і Талліні в п'ятницю і суботу. Латвійське і естонське посольства во Франції, як й у багатьох інших країнах, також було загарбнуто Радянським Союзом в середині червня 1940 року, водночас з радянською окупацією трьох країн Балтії.

Донині не розв'язано проблему будинку довоєнного литовського посольства в Римі, яким також володіє Росія. Хоча формально будинки посольств у Парижі і Римі належать країнам Балтії, їх неможливо передати, бо там заснувалися росіяни, які мають дипломатичну недоторканність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG