Доступність посилання

ТОП новини

Ймовірно, що до кінця цього року у Львові відкриється ще одне консульство Чеської Республіки в Україні


Ймовірно, що до кінця цього року у Львові відкриється ще одне консульство Чеської Республіки в Україні

Прага, 27 липня 2001 - Не потрібно довго розпитувати, де в Києві знаходиться консульство Чеської Республіки. Здаля видно натовпи людей, які заповнюють одну з центральних вулиць української столиці, вистоюють тут дуже довгі черги, черги довжиною не в метри чи години, а в дні й ночі. Існують, як мені розповідали, якісь таємні люди, котрі в черзі працюють: за відповідну суму зуміють вас посунути вперед, подолати міліцейські кордони, дістати консульський формуляр. За рік, що минув, двічі мінялась вартість консульських послуг, причім їхнє подорожчання в односторонньому порядку ініціювала чеська сторона, щоб за місяць повернутись до домовлених з українською стороною цін. Ще що приніс рік? З 10 днів на 45 продовжило термін виготовлення віз чеське консульство в Києві, в Празі чеські громадяни чекають на візи лише 14 днів. Словом, проблеми, які внесло запровадження віз протягом року для українських громадян не зменшились, а навпаки, зросли. Певною мірою полегшити долю українських громадян, які до Києва з’їжджаються з усієї 50-ти мільйонної України, може ще один консульський відділ, який чеська сторона обіцяла відкрити в Україні ще цього року. Коли і де це станеться - з питанням я звернулась до керівника пресцентру Міністерства закордонних справ Чеської Республіки пані ІРЕНИ КРАСНІЦКОЇ:

І.КРАСНІЦКА: Ми плануємо відкрити консульство у Львові, сподіваємось, що нам вдасться це зробити ще до кінця нинішнього року. Правда, існує низка технічних проблем, котрі нам не дозволяють сказати однозначно, коли конкретно це станеться. Ми прагнемо все ж, щоб на початку наступного року нове консульство розпочало свою роботу.

Отож, позиція чеського міністерства закордонних справ ясно свідчить, що ще одно консульство в Україні буде. Коли Прага вирішила запровадити візи, тільки вимогами Європейського Союзу вона не керувалась. Одним з найважливіших аргументів чеська сторона називала високу і неконтрольовану злочинність українських громадян на своїх теренах. Наскільки реально змінилось становище із запровадженням візового режиму - це запитання я задала речникові Міністерства внутрішніх справ Чехії пані ІВАНІ ЗЕЛЕНАКОВІЙ.

І.ЗЕЛЕНАКОВА: З погляду поліції візовий режим своєї мети досяг. По-перше, держава має змогу сама у своїх консульствах вирішувати, кому видавати візи, а кому ні. Таким чином можна заборонити в"їзд до країни небажаним чи проблемним особам. Візовий режим є також тим необхідним кроком, який нам у майбутньому дозволить тісніше співпрацювати з українською поліцією так, як це практикуюється з працівниками поліцейських органів інших країн. Другим аргументом є обмеження в’їзду небажаних емігрантів, зрозуміло, не тільки з України. Цим буде займатись також прикордонна поліція і поліція для іноземців Чеської Республіки. І врешті, третій аргумент. Тут я використаю статистику, хоча, зрозуміло, один рік є мало для того, щоб говорити про остаточні наслідки. І все ж минулого року одна тисяча 666 громадян України скоїли злочини на теренах Чеської Республіки. За перше півріччя цього року ця цифра становить 589 осіб. Якщо б ця тенденція збереглась до кінця року, можемо говорити про зменшення кількості злочинів, скоєних українськими громадянами, на приблизно 500.

О.Пеленська: В чеських масмедіях найчастіше чується чи пишеться невизначено, наприклад, що злочин скоїв якийсь російськомовний громадянин, а потім додається, мабуть з України, часто і без цього. Чи можна з вашого боку вплинути на такі неточності, котрі є не зовсіми коректними щодо громадян України. Потрібно, на мою думку, давати точну іформацію про громадянство, тому що врешті російською мовою сьогодні в Чехії говорить багато-хто.

І.ЗЕЛЕНАКОВА: Справді, іноді в нас доходить до певного спрощенння, котре з боку іноземців сприймається негативно. Так, справді, йдется про певне спрощення, про неточності. Ви цілком маєте рацію, такі речі громадянам інших країн можуть завдавати моральної шкоди.

Вже рік, як українські громадяни перетинають кордон Чеської Республіки, зрештою, так само, як і Словацької, з обов’язковою візою в кишені. Якщо сповниться чеська мрія, то за 2 роки кордон з Чехією стане кордоном Європейського Союзу. А це означає, що візові вимоги можуть стати ще суворішими. Тому так важливо сьогодні, щоб уряд України, зокрема, його представницва за кордоном зуміли захистити інтереси своїх громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG