Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН з питань боротьби з расизмом


Конференція ООН з питань боротьби з расизмом

Прага, 30 липня 2001 – 31 серпня у місті Дурбан в Південно-Африканській республіці розпочинається однотижнева конференція ООН, присвячена проблемі боротьби з расизмом. Оглядачі передбачають, що цим разом серед учасників конференції вибухнуть особливо запеклі дискусії і пристрасті.

Сполучені Штати категорично попередили, що не братимуть участі в конференції, якщо з порядку денного не будуть зняті питання про матеріальну компенсацію за рабство чорних африканців в Америці, завезених туди кілька століть тому британцями, і про прирівняння сіонізму до расизму. Згадані два питання, які підтримали африканські й арабські країни, включили до порядку денного європейські лідери і генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Представник Білого дому заявив у зв’язку з цим, що для успішного проведення конференції і для участі в ній Сполучених Штатів згадані питання слід зняти з обговорення. Цього понеділка представники ста вісімдесяти країн продовжили в Женеві дискусії у справі порядку денного конференції. У двох попередніх конференціях США не брали участі саме із причини, як було сказано, використання трибуни цього форуму для пропаганди антисемітизму. 16 років тому, тобто 91-го року ООН ухвалила резолюцію, в якій посередно прирівняла сіонізм до расизму. Арабські країни мають намір знову порушити цю тему, а також обговорити питання – чи відноситься термін «голокост», тобто масове знищення євреїв, до геноциду, здійснюваного нацистами.

Відмова Сполучених Штатів від участі в нинішній конференції, як передбачають оглядачі, може поглибити розбіжності між адміністрацією президента Буша і європейськими лідерами, особливо після того, як Вашінгтон без консультацій з європейськими союзниками вирішив реалізувати програму протиракетної оборони, а також не підтримав Кіотського протоколу про зменшення викидів промислових газів в атмосферу в рамках боротьби з парниковим ефектом. Сполучені Штати не підтримали також пропозицій учасників недавньої конференції ООН у справі зменшення виробництва і посилення контролю над поширенням ручної зброї. Верховний комісар ООН з питань прав людини Мері Робінсон, яка до речі головуватиме на конференції в Дурбані, нині докладає зусиль у Женеві, щоб врятувати форум і переконати його учасників відмовитися від дальшої демонізації Ізраїлю.

Варто також коротко згадати інше, теж надзвичайно контроверзне питання про вимогу африканських лідерів, щоб Вашінгтон попросив пробачення за рабство чорних африканців в Америці і щоб Сполучені Штати виплатити за це африканським країнам фінансові компенсації. До речі, американську делегацію в Дурбані у випадку її участі, можливо, очолить держсекретар США Пауел, сам нащадок чорних рабів. Зрозуміло, Сполучені Штати теж категорично відкунули цю вимогу, яка, за словами деяких облядачів, межує з абсурдом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG