Доступність посилання

ТОП новини

Молдова - найбідніша країна Європи - член СОТ


Молдова - найбідніша країна Європи - член СОТ

Прага, 31 липня 2001 ― Минулого тижня Молдова стала шостою країною колишнього Радянського Союзу, котра отримала повноправне членство у Світовій Організації Торгівлі. Незважаючи на свій статус найбіднішої країни Європи та заяви комуністичного керівництва про необхідність інтеґрації у східному напрямку, Молдова зуміла випередити Україну і Росію на шляху до приєднання до важливого міжнародного клубу.

Минулого четверга Молдова стала 142 членом Світової Організації Торгівлі та шостою з країн колишнього Радянського Союзу, яка зуміла приєднатися до престижного міжнародного клубу. Переговори тривали майже вісім років, і нове комуністичне керівництво, яке очолило країну цього року на завершальному етапі обіцяє дотримуватися міжнародних зобов’язань, які Молдова взяла на себе в процесі вступу.

На думку речника Світової Організації Торгівлі Йозефа Боша, вступ Молдови до СОТ матиме позитивні наслідки і для економічної, і для політичної ситуації в країні. «У політичному аспекті, членство підтверджує незалежний статус Молдови після всього того, що країні довелося пережити під час розвалу Радянського Союзу та у його складі.»

Членство у СОТ дає можливість малим країнам, таким як Молдова, вирішувати свої торгівельні суперечки з партнерами у рамках міжнародної організації, що значно зменшує тиск, який неминуче створився б у двосторонніх стосунках із нерівним за силою партнером. За словами речника СОТ, ставши членом організації Молдова зможе увійти у неформальне об’єднання колишніх комуністичних країн, які намагаються разом обстоювати свої права на світовому ринку.

Також можна очікувати зростання інвестицій в економіку країни, закони якої пройшли прискіпливу перевірку Світової Організації Торгівлі. Для Молдови, найбіднішої країни Європи до того ж розділеної на дві частини, притік іноземних інвестицій може бути питанням не лише економічного, але і політичного виживання.

Оглядачі зазначають, що поки комуністичне керівництво Молодви підтримує вступ країни до міжнародних організацій, наче б то реформаторські уряди України та Росії лише декларують бажання своїх країн вступити до СОТ, не докладаючи достатньо зусиль для завершення переговорів, що тривають уже багато років. Зокрема, переговори Росії із СОТ нещодавно зайшли в глухий кут, після того, як Росія відмовилася узгоджувати з країнами членами СОТ свої проекти законів.

Для України Світова Організація Торгвілі також не є пріорітетним напрямком, незважаючи на те, що вступ міг би допомогти Україні вирішити багато проблем із допуском її товарів, зокерма сталі та інших металів, на міжнародні ринки. Вступ до СОТ є також необхідною умовою розширення співпраці з ЄС та набуття Україною омріяного статусу країни-кандидата на вступ до Євросоюзу.

Проте, незважаючи на те, що уряд Пустовойтенка ще два роки тому обіцяв членство до кінця 1999 року, перспектива вступу для України відтягнулася щонайменше до 2003 року. Про це, зокрема, заявив новий прем’єр Анатолій Кінах. За словами прем’єра, Україні для того, щоб завершити переговори зі СОТ, потрібно ухвалити близько 60 законів, і це вимагатиме щонаймеше півтора року. Крім того, Україна повинна поліпшити ситуацію із охороною прав інтелектуальної власності, оскільки виробництво піратських компакт-дисків є серед головних нарікань країн Європейського Союзу, а Сполучені Штати через це взагалі погрожують торговельними санкціями.

Експерти зазначають, що для України, навіть більше, ніж для інших країн колишнього Радянського Союзу, важливо зуміти випередити у СОТ Росію, котра є її найбільшим торгівельним партнером. Така необхідність випливає із природи переговорів про вступ до СОТ, під час яких країна-кандидат обіцяє якнайбільше відкрити свої ринки імпортним товарам, не отримуючи подібної відкритості від партнерів. Тобто у випадку України і Росії, йдеться про те, хто з них диктуватиме умови вступу іншому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG