Доступність посилання

ТОП новини

1 серпня у Сочі почалася неформальна зустріч керівників держав-членів СНД


1 серпня у Сочі почалася неформальна зустріч керівників держав-членів СНД

Москва, 1 серпня 2001 – Перший день зустрічі керівників держав-членів СНД можна вважати найцікавішим з огляду на порядок денний цього неформального саміту. Адже, як вже повідомили з офіційних джерел, жодних документів на цій зустрічі не буде підписано. Перших двоє керівників держав-членів СНД, які перебувають у Сочі (а всього має прибути 10 президентів) – грузинський президент Едуард Шеварднадзе і туркменський – Сапармурат Ніязов ухилилися від участі у цій зустрічі, будуть віч-на-віч зустрічатися з президентом Російської Федерації Владіміром Путіним. А вже наступного дня відбудеться колективна зустріч керівників держав-членів СНД. Варто наголосити, що Росія наполягала на тому, що неформальний саміт має відбутися саме за таким порядком денним – не колективні переговори як головна мета зустрічі, а двосторонні «побачення» керівників держав-членів співдружності, неформальні зустрічі президентів «тет-а-тет». І саме в цьому полягає сенс зустрічі в Сочі.

Зазначу – російські засоби масової інформації вважають, що зустріч керівників держав-членів СНД у Сочі має, насамперед, ідеологічну вартість для російського президента Путіна. На думку російських журналістів, Владіміру Путіну варто показати, що його країна є головним центром інтеґрації в пострадянському просторі, а приїзд кожного з президентів держав-учасниць співдружності є виявом лояльності до Росії та її ролі в СНД.

Також треба сказати, що для російського президента будуть важливими переговори з військових питань з керівниками тих держав, які підписали угоду про колективну безпеку. Російські засоби масової інформації з цього приводу звертають увагу на те, що сьогодні Азербайджан має досить складні відносини з Іраном, і Москва мала б стати посередником у вирішенні азербайджансько-іранського конфлікту, маючи на увазі добрі взаємини російського керівництва як з керівництвом Азербайджану, так і з керівництвом Ірану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG