Доступність посилання

ТОП новини

Проблема соціального захисту громадян у Чеській Республіці належить до пріоритетних. За 10 років незалежності перші здобутки держави на цьому шляху втішають


Проблема соціального захисту громадян у Чеській Республіці належить до пріоритетних. За 10 років незалежності перші здобутки держави на цьому шляху втішають

Прага, 2 серпня 2001 - Сьогодні вранці всі масмедії в Чехії поширили повідомлення Центрального метеоінституту: "Дорогі співвітчизники, ми очікуємо найвищу цього року температуру, до наших теренів наближається гаряче повітря з Африки. Будьте обережні, особливо громадяни з хворим серцем". І справді, цими днями в Празі температура понад 30 градусів за Цельсієм. Правда також і в тому, що цими днями на вулицях зустрічаємо дуже мало людей похилого віку. Для них державна метеослужба - беззастережний авторитет, якого не можна не послухатись.

А нещодавно Міністерство закордонних справ офіційно попередило своїх громадян, що мабуть варто зараз відкласти подорожі на Сіцілію, оскільки вулкан Етна становить чималу загрозу для життя. Чеські дипломати також, у разі потреби, оперативно, через масмедії повідомляють співгромадян про візові проблеми чи стихійні лиха в інших країнах. Тут це є нормою, а не вийнятком зі щоденних службових обов"язків. Наприклад, чеське Міністерство охорони здоров"я минулого тижня попросило бути обережними в лісі, там велику небезпеку несе енцифалітний кліщ, особливо поширений цього року. А центральні празькі часописи щотижня на своїх сторінках друкують головну інформацію про найпопулярніші літні курорти в усьому світі. Зокрема, про те, скільки там коштує бензин, де краще міняти гроші, яке медичне страхування найефективніше та головне - адреси, телефони, і-мейлівські адреси чеських посольств і консульств за кордоном. Особливістю нинішнього літа є часті виступи чеської поліції по телебаченню, які, так би мовити, професійно навчають, як можна уникнути вуличного злодійства. Зрештою, в більшості празьких великих крамниць, на вокзалах і летовищах вас про кишенькових злодіїв попередить також місцева адміністрація. І справді, з такою турботою день видається набагато легшим.

Не від сусідки, брата чи товаришки, що само по собі не є злом, а насамперед від держави, державних установ і державних службовців отримують чеські громадяни потрібну для себе інформацію. Передусім для цього призначені ці професіонали, котрі до речі, утримуються за кошти платників податків. Саме вони навчають співвітчизників, як можна жити без зайвого ризика. Як і мусило б бути - найважливіші, найфаховіші, найактуальніші інформації надає держава. Причім зауважу, ідеться про роботу, котра не вимагає великих затрат. Вимагає тільки одного - прагнути чесно поставитись до виконання своєї праці. Тільки держава має пріоритетне право захищати своїх громадян. Від злодіїв, стихійного лиха чи шахрайства, від непрофесіоналів, політичних маніпуляторів та епідемій. За 10 років демократичної Чеської Республіки тут уже знають: за помилки в соціальній політиці держави потрібно буде дорого заплатити, за байдужість та ігнорування своїх громадян - заплатити вдвічі дорожче.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG