Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Польщі, пов’язаний з виплатами відшкодувань для колишніх примусових робітників Третього Рейху


Скандал у Польщі, пов’язаний з виплатами відшкодувань для колишніх примусових робітників Третього Рейху

Варшава, 2 серпня 2001 ― Польща виявилася єдиною серед держав Центральної Європи, що претендують на відшкодування від Німеччини за колишніх остарбайтерів, яка вимагала виплат у польській валюті.

Тепер виходить, що за теке немудре рішення заплатять самі жертви нацизму, бо вони втратять на різниці курсів валют мільйони злотих.

Виявляється, що коли обговорювалися умови виплат, то польська сторона, точніше, польсько-німецький фонд «Порозуміння» за згодою уряду, як тепер стверджує голова фонду Бартош Яловецький, поставила вимогу перед німцями, щоб кошти були перераховані для жертв нацизму у польській валюті. Німці, виходячи, звичайно ж, з власного інтересу почекали на момент, коли курси валют будуть для них найбільш сприятливими і виміняли усю суму першого внеску виплат на злоті, а тепер перераховують ці гроші до Польщі. Відповідно, як стверджують польські фінансові експерти, колишні остарбайтери втратять на цьому кожен, як мінімум, по дві тисячі злотих, а, загалом, поляки втратять від 330 до 980 мільйонів злотих.

Тепер, коли польська сторона зрозуміла, якої помилки допустилася, почався скандал. Поляки вимагають від німців перегляду умови про відшкодування. Німці не погоджуються, бо саме польська сторона виступила з цією ініціативою, бо ж, ані Росія, ані Україна, ані Білорусь не побажали цього і дістають тепер відшкодування у марках і будуть вимінювати їх у власних банках за курсом, який їм пасуватиме.

Польські ж чинники звертаються до кого тільки можна, але німці, схоже, не підуть на жодні зміни, бо, як стверджують вони, вже виміняли на злоті всю суму першого внеску виплат, а саме 75% від усіх грошей, які німці виплатять полякам. Загалом, вони мають виплатити, як відомо, 1 мільярд 812 мільйонів марок. Поляки звинувачують німців у тому, що вони, мовляв, вибрали момент, коли злотий стояв особливо поганий, а тривало це якихось кілька хвилин. За цією логікою, німці, напевно мали б чекати, коли злотий піде угору і вчинити собі на шкоду.

Словом, комусь у Польщі, напевно, таки доведеться відповідати за ініціативу з вимогою про те, аби німці виплачували відшкодування у злотих. І хто знає, чи таке рішення тоді було продиктоване звиклою недалекоглядністю, чи може за цим стоять якісь інші причини?

Як би там не було, знову потерплять нещасні люди, які десятиліттями чекали на тих кілька копійок за втрачену молодість і здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG