Доступність посилання

ТОП новини

Україна підтвердила свою готовність до виконання взятих на себе зобов’язань в рамках Конвенції ООН зі зміни клімату і Намірів по Кіотському протоколу


Україна підтвердила свою готовність до виконання взятих на себе зобов’язань в рамках Конвенції ООН зі зміни клімату і Намірів по Кіотському протоколу

Київ, 3 серпня 2001 - Україна готова зробити все, від неї залежне, для практичної реалізації положень цих документів.

Про це, після повернення з Бону, заявив міністр екології і природних ресурсів Сергій Курикін. За його словами, боротьбу з глобальним потеплінням світове співтовариство почало не від учора. Етапним на цьому шляху було підписання положень Кіотського протоколу в 1997-му році. Цей міжнародний документ зобов”язує провідні промислові країни світу і країни з перехідною економікою, до яких входить і Україна, скоротити у 2008-2012-му роках викиди парникових газів в атмосферу на 5,2 відсотка.

Про подальший план дій в цьому напрямку йшлося і у Бонні, де 28 липня працювала сесія 6-ої Конференції сторін рамочної конвенції ООН. Брала участь у роботі сесії і українська делегація.

Як зазначив Сергій Курикін, позиція України полягала у тому, аби від заяв про наміри перейти до конкретики, при тому враховуючи специфіку економічного розвитку різних країн. Урядова делегація, за словами міністра, проводила послідовну роботу з недопущення покладання додаткових фінансових витрат на країни з перехідною економікою. За такого підходу, потенційно Україна мала би допомагати у вирішенні екологічних проблем, наприклад, Саудівській Аравії. На думку пана Курикіна, Україна відствоювала не лише власні інтереси, а й інтереси цілої групи країн, що, на його думку, є дуже важливим.

За словами пана Курикіна, сесію у Боні можна розглядати як “сесію компромісів”. Однак, на думку міністра екології, через відсутність консенсусу з ряда важливих питань, у Боні все ж не вдалося ухвалити пакетні документи, які б закріпили юридично досягнуті угоди. Планується, що ці документи буде ухвалено на наступній, 7 сесії, яка в жовтні-листопаді нинішнього року відбудеться в Марокко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG