Доступність посилання

ТОП новини

Восени в Житомирі може бути призначено референдум щодо доцільності існування районних рад


Восени в Житомирі може бути призначено референдум щодо доцільності існування районних рад

Житомир, 1 серпня 2001 - Про адміністративну реформу в Україні говорять давно. Проте від цих розмов нічого принципово не міняється. Органи державної влади та місцевого самоврядування й надалі працюють у системі відносин, яка сформувалася в часи Радянського Союзу. Вряди-годи нові починнання зароджуються з низів. Так, громадські організації Житомира ініціювали обговорення доцільності існування в місті районних рад. У результаті, депутати міської ради взялися вивчити це питання й винести його на розгляд наступної сесії. Вже восени в Житомирі може бути призначено референдум щодо доцільності існування рад.

“Навіщо 300 тисячному місту дві райради, на які щороку витрачається 900 тисяч гривень. – Риторично запитав на останній сесії міської ради депута Микола Крук. Цих коштів якраз вистачить аби заплатити за освітлення вулиць Житомира, які вже півроку вночі занурені у цілковиту темряву. – Підкреслив він”.

Саме економія коштів, є основним аргументом прихильників ліквідації райрад у Житомирі. Апарати районних органів місцевої влади гроші отримують постійно, хоча за ними залишилися символічні повноваження. Функції районних рад та їхніх виконкомів давно зведені до мімуму. Це організація роботи відділів у справах сім’ї та молоді, соціальної допомоги та субсидій. Втім, і вони можуть бути реформовані в єдині загальноміські органи. Так недавно було об’єднано райвідділи міліції та відділи по роботі з неповнолітніми. До речі, в останньому випадку райради навіть намагалися повернути втрачені структури до своєї юрстдикції через суд.

Розгляд депутатами питання ліквідації райрад у місті ініціювала Житомирська філія Комітету Виборців України. За словами предстаників цієї організації їхні починання підтримуює керівництво міста. Втім посадовці не бажають робити різких кроків напердодні виборів.

Наступні вибори можуть каталізувати процес ліквідації райрад у Житомирі. Не складна операція з видалення райрад, яка вивільнить реальні кошти, очевидно стане пунктом програми багатьох кандидатів до міської Ради та на посаду міського голови. Хоча існує інша проблема. Політичні партії розглядають боротьбу за мандати депутатів райрад як можливість дати вишків молодим активістам своїх партійних структур та відчіпну кістку для невдах, яким балатуватися до рад вищого рівня не по зубах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG