Доступність посилання

ТОП новини

Талібан – арешт працівників гуманітарної організації


Талібан – арешт працівників гуманітарної організації

Прага, 7 серпня 2001 – Заарештовані в Афганістані 24 працівники міжнародної гуманістарної організації залишаються під загрозою смертної кари за звинуваченням у пропагуванні християнства. Релігійна міліція талібан затримала також 59 переважно бездомних дітей, які отримували безплатну їжу у представництві харитативної організації і мали контакт із заарештованими.

Арешт 24-х працівників доброчинної християнської організації і заборона її діяльності в Афганістані викликали, за окресленнями журналістів, почуття приголомшення й огиди серед західних громадян та гуманітарних організацій, які займаються збиранням і розподілом передусім харчової допомоги населенню Афганістану. Заарештовані працівники харитативної організації «Шелтер нау інтернешанел», які, за їхніми ж словами, реалізували «божу любов до всіх людей і особливо бідних», займалися розподілом продовольчої допомоги серед населення, провадили кухні при своїх представництвах і роздавали безплатну їжу, надавали допомогу у відбудові розвалених глинобитних будинків, а також надавали продовольчу і медичну допомогу афганським біженцям у таборах на території Пакистану. Журналісти підкреслюють при цьому, що Афганістан став нині тяжко доступним для іноземців, тому міжнародна громадськість не має справжньої уяви про неймовірні страждання населення від часів радянської окупації й пізніше після приходу ісламського фундаменталістського режиму талібан і до сьогоднішнього дня.

Серед заарештованих, 16 афганців і 8 західних громадян – четверо німців, двоє американців і двоє австралійців. Шестеро з них жінки і двоє чоловіків. Керівництво талібану не дозволило представникам посольств США, Німеччини й Австралії зустрітися із заарештованими, яких утримують у цілковитій ізоляції. У будинку одного із заарештованих афгнських працівників гуманітарної огранізації знайдено кілька примірників біблії, а в представництві організації – два компютерні диски із матеріалами християнського характеру. Ці речі стали головним і чи не єдиним доказом «злочину». Заступник міністра релігії Могаммед Салім Гаккані заявив, що «головною метою працівників харитативної організації було «відвертання від шляхетної релігії ісламу і пропагування християнства». За його словами, заарештовані призналися у злочині і тепер просять пощади. Гаккані вважає, що заарештовані мусять бути покарані за їхній злочин. При цьому журналісти цитують минулорічну постанову талібану про смертну кару не лише тим, хто відійшов від ісламу, а й тим, хто сприяв цьому. Варто додати, що релігійна міліція талібан затримала в Кабулі 59 дітей, переважно бездомних, які приходили до представництва гуманітсарної організації безплатно поїсти. Дітей вміщено до виправного табору, де, за словами Гаккані, «з їхніх сердець і голів буде усунено християнське вчення і лише тоді їх буде звільнено». На тлі останніх особливо запопадливих і жорстоких заходів та розпоряджень афганських фундаменталістів, зокрема знищення двох гігантських середньовічних статуй Будд і запровадження обов’язкових оранжевих покривал для буддистів в Афганістані, щоб відрізнити їх від мусульман, нинішні арешти наганяють оглядачам песимістичні передбачення. На їхню думку, усі ці події знеохотять міжнародні харитативні організації іти з надзвичайно потрібною допомогою афганському населенню.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG