Доступність посилання

ТОП новини

Польська автокефальна православна церква отримала запрошення на 950 річчя Києво-Печерської Лаври та на 10-річчя Незалежності України


Польська автокефальна православна церква отримала запрошення на 950 річчя Києво-Печерської Лаври та на 10-річчя Незалежності України

Варшава, 8 серпня 2001 – До вашої уваги розмова з архієпископом Савою, митрополитом Варшавським і всія Польщі.

Моє перше запитання до патріарха польської автокефальної православної церкви – Ваше Блаженство, чи існують якісь контакти між польською автокефальною православною церквою і православними церквами в Україні? Чи ці контакти зазнали якоїсь трансформації за роки, відколи Україна стала незалежна?

Архієпископ Сава

Завжди між українською православною церквою та нашою були добрі контакти, відносини. Колись то була одна митрополія – Київська – до якої належали наші землі, і у свідомості наших вірян це залишилось до сьогодні. Тепер, коли часи трохи змінились, ці контакти ширшають, багато одне одного відвідуємо, і єпископи, і духовенство, і спеціально наші паломники їздять до ваших святинь – в Київ, Почаїв. Почаїв для нас є таким духовним центром – маємо багато в наших церквах у Польщі ікон Почаївської божої матері, і тут, у Варшаві, маємо ікону почаївську, з якою кожної неділі ввечері відправлємо спеціальну службу. Щороку 15 липня святкуємо свято Божої матері – турковіцкої ікони. У Турковіцех у Польщі раніше була церква, тепер немає, там тільки стоїть хрест, але люди, вивезені звідси на Волинь, приїжджають на те свято. І цього року на ці урочистості приїхало 500 чоловік з Волині. Була служба, освячували воду… Багато людей з родин залишилося тут, частина виїхала, і ось вони зустрічаються. Отож, ці контакти мають і таке значення – відновлюється те, що було для тих людей рідним, добрим і дорогим.

Ганна Стеців

Ваше Блаженство, Ви згадували, що польська православна церква чекала автокефалії 500 років. Що Ви думаєте про автокефалію української православної церкви?

Архієпископ Сава

Українська церква свого часу, маю надію, отримає автокефалію. З тим, що тепер, є багато проблем. Потрібен час і витримка!

Ганна Стеців

Чи багато вірних українців і не лише громадян Польщі, які тут чи працюють чи просто тимчасово мешкають, приходять до православних храмів у Польщі? Чи мають вони можливість задовольнити свої духовні потреби і які Ви маєте проблеми в цьому?

Архієпископ Сава

Віруючі в Польщі – білорусів найбільше, українці, росіяни, поляки, македонці, греки, русини-лемки, серби… Ми мусимо всіх єднати. Єднає їх церква. Літургічною мовою є церковнослов’янська.

Ганна Стеців

Я чула служби божі й українською мовою?..

Архієпископ Сава

Так, це не жива українська мова, але з вимовою. Звертаємось до наших вірян їхньою мовою. Якщо є більше українців – українською, білорусів – білоруською. І для греків маємо священика, який служить і звертається грецькою. Вживаємо для всіх таку нашу українсько-русько-білоруську мову. То не українська, не руська, не білоруська, а тутешня мова, щоби всі зрозуміли. Але служби правимо церковно-слов’янською, в офіційних відносинах вживаємо польську мову.

Ганна Стеців

Ваше Блаженство, що б Ви побажали ієрархам українських православних церков на шляху до порозуміння і поєднання? Чи на Ваш погляд, якось сприяв цьому порозумінню між християнами в Україні останній візит Папи?

Архієпископ Сава

Папа, як я сподіваюся, вніс такий позитивний акцент в життя України. Бо кожен духовний повинен її вносити. Щодо того поділу у вас – то є прикро, за те ми боліємо всі. Бажаю всім мудрості, терпіння і покори.

Ганна Стеців

Ваше Блаженство, знаю, що Ви отримали запрошення на святкування 950-річчя Печерської Лаври і на святкування урочистостей з приводу 10 річниці Незалежності України. Чи зможете Ви прибути до України, якщо ні, то хто би приїхав?

Архієпископ Сава

Я зараз хотів би приїхати на ці торжества, бо Києво-Печерська Лавра для мене дорога. Але я отримав запізно запрошення, і на той час вже заплановано заходи, які я не можу залишити. Буде від нас спеціальна делегація, в якій будуть архієпископи люблінський і холмський.
XS
SM
MD
LG