Доступність посилання

ТОП новини

Україна по десяти роках незалежності – розмова з президентом Українського Конгресового Комітету Америки Михайлом Савкіним


Україна по десяти роках незалежності – розмова з президентом Українського Конгресового Комітету Америки Михайлом Савкіним

Вашингтон, 7 серпня 2001 – Для українців в Україні власна незалежнсіть десять років тому стала до певної міри приємною несподіванкою. Але чимось іншим була вона для українців за кордоном. Три покоління еміграції, основу яких складала українська еліта, що рятувалась від радянських репресій, відчайдушно прагнули зберегти на чужині все українське. Для них вільна незалежна Україна була абсолютно усвідомленою категорією. І Акт проголошення незалежності України став для них довгоочікуваним результатом їх багаторічної праці. Та на жаль, не всі і в Україні, і в українській діаспорі зрозуміли, що здобуття Україною незалежності – це був кінець початку. Не всі зрозуміли, що поборовши зовнішнього ворога, треба братися за поборювання внутрішнього. Відсутність демократичних традицій у молодій державі призвела до того, що сьогодні по десяти роках незалежності діаспора опинилась в досить складній ситуації. Як картина, яку вони вимріяли в у своїй уяві, реальна Україна не відповідає придуманому образу. Напередодні ювілею численні українські організації за кордоном та їх провідники досі не мають однозначної позиції щодо подій на своїй прабатьківщині. Президент Українського Конгресового Комітету Америки – однієї з найстаріших українсько-американських організацій (створена 1940 року) вважає:

Михайло Савкін

Ми як речники української діаспори, української громади тут, у Сполучених Штатах, досі так прикро дивимося на ситуацію в Україні. Чому? Ми вважаємо, що Україна вже 75 років перебула під комунізмом, 300 років – в Російській імперії. І щоби ця українська держава, щоби ці лідери України не вважали доцільним розвивати цю країну якнайскорше, не прагнули, щоб ця країна стала могутньою?!.. А вона може стати могутньою! Треба, щоб її лідери поставили ці всі програми щодо суспільно-громадського життя, економічних, політичних реформ на місце номер один.

Мирослава Гонгадзе

Михайло Савкін наголосив, що важливо, щоб українські лідери нарешті сформулювали стратегію розвитку України. Серед п’яти політиків, які будуть визначати майбутнє України на найближче десятиріччя, Михайло Савкін назвав:

Михайло Савкін

На мою особисту думку, це не є від організації, але на мою думку це – починаючи від жінок – Юлія Тимошенко, це може бути Віктор Ющенко. Також маю велику надію на колишнього міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Є і лідери інших партій в Україні тепер, які, я вважаю, можуть дійти до того ступеня, що можливо за пару років і вони будуть на міжнародній сцені щодо України.

Мирослава Гонгадзе

Президент УККА у розмові з нами стан України на десятий рік незалежності охарактеризував так:

Михайло Савкін

Трьома прикметниками можна сказати, що Україна за 10 років незалежності могутня, вона розгублена трошки, але також можна сказати, що вона перспективна.

Мирослава Гонгадзе

У підтвердження слів президента Українського Конгресового Комітету Америки хочеться думати, що Україна у своїй перманентній розгубленості не розгубить свої останні перспективи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG