Доступність посилання

ТОП новини

Клонування – дискусії тривають…


Клонування – дискусії тривають…

Прага, 9 серпня 2001 – Проблема клонування людини набула нині надзвичайної гостроти. Низка відомих політиків та фахівців вважають, що необхідно ввести глобальну заборону на клонування зародкових клітин людини. А чимало фахівців налаштовані, незважаючи на всі заборони, все ж створити фактично новий вид людей. Деякі уряди вважають, що потрібно ці експеременти, які так чи інакше вже відбуваються, тримати під контролем і обмежувати їх розмах у безпечних рамках.

У межах Європейського Союзу з’явилися нові реакції на перебіг науково-політичної дискусії навколо проблеми клонування людини. Абсолютна більшість політиків схиляється до того, що необхідно створити надійні бар’єр для тих, хто хоче «погратися у богів». Так, член Єврокомісії Філіп Бюскен, котрий відповідає саме за наукові дослідження у її рамках, висловився з приводу проблеми клонування генома людини у середу для преси і підкреслив, що Європейська комісія не має ніяких намірів фінансувати такі експеременти та висловив сподівання, що всі 15 країн – членів ЄС заборонять роботи у цій галузі. Бюскен також додав, що експеременти такого роду підривають базові принципи людської етики і можуть завдати нищівної шкоди самому престижеві науки. Цей речник ЄС відзначив, що із тих 16 мільярдів доларів, які Єврокомісія виділяє на наукові проекти впродовж наступних чотирьох років, жодного цента на піде на клонування. Нагадаємо, що досліди з клонування людини заборонені поки-що в 9 країнах Європейського Союзу.

Представники Німеччини та Франції вже внесли в ООН відповідний проект, у якому Берлін та Париж закликають світ створити ефективний правовий механізм, котрий зробив би неможливим репродуктивне клонування людини і визнавав будь-які технології такого порядку несприйнятними та не сумісними з поняттям про гідність людей. Німеччина та Франція вже ініцювали діалог з цієї проблеми в рамках Європейського Союзу.

Окрім Англії, де дозволені обмежені наукові експерименти пов’язані з геномом людини, відомо також, що з серпня цього року рада з біоетики при уряді Японії дала згоду на штучне вирощування окремих органів і тканини людини. Повідомляється, що для таких експериментів будуть використані «стовбурні клітин» ембріонів, з яких можна буде вирощувати різні органи дорослого організму. Метою цієї програми є випрацювання теоретичної бази для створення «біологічних фабрик» з виробництва «запасних органів» для людини. До речі, ця рада японського уряду дозволила лише теоретичні дослідження. Будь-які експерименти з клонування на сьогодні в Японії заборонені, а теоретичним дослідженням вже дано старт. Повідомляється також, що японські генетики під час проведення експериментів будуть виористовувати лише штучно запліднені клітини. До того ж, всі донори мають для цього давати письмову згоду на використання їхніх генетичних матеріалів у дослідах.

Французький біохімик Брижжіт Боассельє, котра вражає обивателів своєю екстравагантністю, заявила, що життя на Землі було генетично змодельоване пришельцями і ніщо не завадить їй та її не менш рішучим колегам «ощасливити людство» клонуванням і таким чином винайти засіб для досягнення вічного життя людини. «Нас ніщо не зупинить, якщо навіть я дістану кулю в лоб», - заявила Бріжжіт агенству Ройтерс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG