Доступність посилання

ТОП новини

Діябет можна відвернути розумною дієтою і дещицею фізичних вправ


Діябет можна відвернути розумною дієтою і дещицею фізичних вправ

Прага, 15 серпня 2001 — Нове дослідження у Сполучених Штатах Америки дало медикам підтвердження інформації, якої вони чекали роками: що захворювання на діябет можна відвернути розумною дієтою і реґулярними помірними фізичними вправами. Тепер експертів цікавить, чи ті, кому найбільше загрожує звичний різновид цієї невиліковної хронічної хвороби, — тобто переважно люди з надмірною вагою чи «сидячим» способом життя — захочуть змінити свої звички, навіть знаючи, що це може врятувати їх від передчасної смерті…

Дієта з низьким вмістом жирів і фізичні вправи по 30 хвилин 5 днів на тиждень — цього достатньо, щоби ризик захворіти на діябет навіть для схильних до нього осіб упав на 58 відсотків. Такі результати оприлюдненого нещодавно американського дослідження, яке вивчало стан понад 3 тисяч добровольців із усіх вікових і расових груп, що мали за діягноз знижену терпимість до глюкози — традиційний попередник діябету. Натомість уживання метформіну, звичних у США ліків від діябету типу 2 — набутого в дорослому віці, — скоротило ризик захворювання на 31 відсоток: результат непоганий, але значно менший, ніж від зміни способу життя.

Перед охоронцями здоров’я постає непроста справа: переконати мільйони надто огрядних людей, що ризикують захворіти на діябет, встати з канапи, відкласти картопляні чипси і трохи попріти.

Звичайно, це буде нелегко, визнає президент Американської діябетичної асоціяції й професор медицини Університету імені Джона Гопкинза доктор Кристофер Содек, що його цитує агентство Ройтерз, — але тепер доведено, що відвернути діябет можливо: адже йдеться не про те, що треба скинути понад двадцять кілограмів ваги чи бігати марафони — йдеться-бо про те, що цього можна досягти помірними вправами й помірним схудненням, — а це дає сподівання.

Оптимістичний і керівник дослідження, директор Діябетичного центру Загальної лікарні штату Масачузетс і професор медицини Гарвардського університету доктор Дейвид Нейтан: його пацієнти представляли весь спектр американської групи діябетичного ризику — і значною мірою уникли цієї хвороби тим, що на дієті з низьким вмістом жирів схудли пересічно на яких 5-6 кілограмів і приблизно 2 з половиною години на тиждень присвячували фізичним вправам — швидкій ході, плаванню чи катанню на велосипеді.

Тепер наступне завдання, що його поставили собі дослідники, — встановити, чи зміна звичок лише відкладає початок хвороби, а чи може відвернути її взагалі. І про протидіябетичні ліки теж зовсім забувати не варто: вони найдієвіші серед молодших людей, від 25 до 44 років, та серед найогрядніших. Але в будь-якому разі міністр охорони здоров’я США вже дав вказівку започаткувати широку просвітницьку кампанію серед громадськості, що має пропагувати новий спосіб уникати діябету. А американські вчені хочуть, щоби весь світ дізнався про наслідки їхного дослідження: Їжте здоровішу їжу, і просто вийдіть із дому та пройдіться хоч вулицею — по півгодини щодня!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG