Доступність посилання

ТОП новини

“Ключовою фігурою у фінансуванні Кучми був Волков” - стверджує Мельниченко


“Ключовою фігурою у фінансуванні Кучми був Волков” - стверджує Мельниченко

Вашингтон, 15 серпня ― Другий репортаж з прес-конференції колишнього охоронця президента України Миколи Мельниченка в Національному прес-клубі у Вашингтоні.

Михайло Мигалисько: Відповідаючи на запитання, скільки власне годин записів зроблено в кабінеті президента Леоніда Кучми, майор Микола Мельниченко не дав остаточної відповіді, проте попередив про можливі наслідки їхньої розшифровки:

“Їх набагато більше ніж 300 годин. Я можу з певністю сказати одне: якщо буде юридична допомога і технічна допомога, то зробивши транскрипцію цих розмов ми вийдемо на дуже широке коло злочинців, не тільки на території України. Наприклад, коли йде розмова Кучми з одним бізнесменом, де вони кажуть, яким чином відбуваються крадіжки газу російського, скільки доларів вони платять тим чи іншим політикам, бізнесменам в Росії і в інших країнах, і скільки залишається їм, то вони переходять на тиху розмову, на шепіт. І тут саме технічна проблема, аби підняти і почути ці прізвища. Розмова відбувається після того як уряд Ющенка на чолі Юлією Тимошенко почали боротися із цією схемою. І оточення Кучми із жахом сповіщає, що це руйнує їхню фінансову підтримку. Тому, я думаю, що у нас попереду буде дуже важлива і цікава інформація, яка розчарує дуже багатьох людей в тих чи інших політиках. Але потрібна добра воля і вирішення юридичних і технічних проблем»

Журналістам у Вашингтоні також було роздано роздруковку одного із записів про взаємини Леоніда Кучми, Ігоря Бакая та Олександра Волкова. Пресові повідомлення про його стосунки із колишнім головою «Нафтогазу» України Ігорем Бакаєм майор Микола Мельниченко прокоментував ось так:

«Я вважаю, що я більший товариш для Бакая ніж Кучма. Якщо так трапиться, що Ігор Бакай буде сидіти в тюрмі, то я приносити передачі йому буду. Його заява про те, що я просив у нього тисячу доларів для ліків на дитину безпідставна. Про те, що я просив у нього 70 тисяч на техніку іще в присутності іншого народного депутата Абдуліна, вона безпідставна. Про те, що я пропонував йому продати компромат на Юлію Тимошенко, безпідставна. Рекомендую більш достовірно спитати у Ігоря Бакая: які у нас з ним відносини. Нехай він це скаже. Задайте запитання, чому Бакай таке говорить. Тому, що Кучма його зрадив. Перед тим як поставити Бакая на посаду президента «Нафтогазу» Кучма витиснув із нього обіцянку, що той забезпечить йому 250 мільйонів доларів на виборчу камапнію президента. Роздруковка однієї із таких розмов є у вас, де ми бачимо, що ключовою фігурою у фінансуванні Кучми був Волков. А Бакай в цьому, на мою думку, він як учасник цих незаконних операцій так і жертва режиму Кучми. Ще я хочу заявити наостанок: Кучма зараз залишається на самоті, його покидають товариші. Покидають чому, бо Кучма зраджує. І це закон, що із човна всі тікають.»

Мар’яна Драч: Варто нагадати, що президент Уrраїни рішуче відкидає усі звинувачення на свою адресу і вже не раз називав заяви Мельниченка провокацією. Тим часом у Вашингтоні також йшла мова про закордонні рахунки народних депутатів України Волкова та Пінчука. З нами на зв’язку Мирослава Гонгадзе. Мирославо, чи прозвучала якась нова інформація з цього приводу?

Мирослава Гонгадзе: “Так, Ви знаєте, були названі ці прізвища і було сказано, що такі матеріали існують. Було роздано на прес-конференції більше 40 сторінок різних матеріалів, які включають різні списки документів, фінансові звіти Bank of New York, один із договорів фірми IBI (Ай-Бі-Ай), Одеського порту і передачі якихось фінансових документів. Але справа в тому, що всі ці матеріали потребують фінансового аналізу і якогось фахівця з фінансового права. Їх просто так проаналізувати дуже складно. І саме тому я думаю, що все це потребує розшифровки, саме таке запитання я задавала пану Шишкіну з цього приводу, але конкретних відповідей, на жаль, ми поки що не отримали.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG