Доступність посилання

ТОП новини

Як формується новий уряд Криму


Як формується новий уряд Криму

Симферополь, 16 серпня 2001 - В Криму продовжується формування нового кримського уряду. Поки що більшість урядовців – комуністи, однак, місцеві спостерігачі вважають, що ближчим часом ця ситуація зміниться, і Раду міністрів автономії контролюватимуть інші впливові політико-економічні групи.

Якось непомітною у місцевій пресі пройшла заява нового кримського прем’єра Валерія Горбатова, зроблена після його останньої зустрічі з Президентом України Леонідом Кучмою. Глава держава, за словами прем’єр-міністра Криму висловив побажання, щоб усі призначення до місцевого уряду узгоджувалися із ним. Валерій Горбатов, звісно, з цим погодився, бо вважає, що Крим є дуже важливим регіоном України, а робота в його уряді – дуже відповідальна справа, і президент просто зобов’язаний тримати під своїм постійним контролем ситуацію на півострові, у тому числі – кадрову.

Тим не менш, місцеві спостерігачі розцінили такі слова пана Горбатова як своєрідну заявку на більшу незалежність від лідера кримських комуністів Леоніда Грача, зусиллями якого і сталася зміна уряду автономії. Ще одним сигналом, але для іншого впливового в Криму політика – народного депутата України Льва Міримського, який теж доклав зусиль до відставки Сергія Куницина, стало прибуття до Криму генерала міліції Михайла Корнієнка. Останній очолює спец-підрозділи Міністерства внутрішніх справ України, перекинуті за наказом Києва до Криму, начебто, для допомоги кримській міліції в умовах проведення курортного сезону.

Тим не менш, в Криму пам’ятають дуже складні стосунки генерала Корнієнка з Львом Міримським, коли перший кілька років тому очолював місцеву міліцію. Кульмінацією цих стосунків став обшук народного депутата, його автомобіля і супроводжуючих осіб за підозрою у зберіганні зброї. Тоді правоохоронці нічого не знайшли, а стосунки між Львом Міримським і Михайлом Корнієнком так і залишилися непростими. Тепер же, коли народний депутат намагається грати більш активну роли у процесі формування нового уряду автономії, прибуття генерала Корнієнка може сплутати йому усі політичні карти.

Зараз серед нових призначень – переважна більшість представників Компартії і соратників пана Міримського. Тепер, судячи з усього, Валерій Горбатов отримав від Києва гарантії, що місцева еліта не впливатиме на процес формування кримського уряду. Судячи з усього, виключення буде зроблено для Анатолія Франчука, який повертає свій колишній вплив у Криму. Водночас, пан Горбатов, продовжуючи переговори у кримському парламенті з приводу нового складу Ради міністрів АРК, веде консультації щодо формування нової проурядової парламентської більшості. Якщо йому вдасться зробити її досить міцною, то вже новий прем’єр, а не старий спікер контролюватиме ситуацію у Верховній Раді Криму. Поки що все йде до того.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG