Доступність посилання

ТОП новини

Палестино-ізраїльський конфлікт: 15 серпня


Палестино-ізраїльський конфлікт: 15 серпня

Прага, 15 серпня 2001 – Конфліктна ситуація на кордоні між Ізраїлем та Палестинською автономією залишається напруженою і може отримати дальший, кровопролитний розвиток. Палестинські терористи не припиняють обстрілів ізраїльської території з найближчих населених пунктів на Західному березі Йордану. Ізраїльські війська здійснюють воєні акції у відповідь.

Пошук мирних шляхів розв’язання палестино-ізраїльського протистоояння триває. У середу в Каїрі відбувалася зустріч лідера Палестинської автономії Ясіра Арафата з міністрами закордонних справ Єгипту та Йорданії при участі генерального секретаря Ліги арабських країн Амра Мусси. За словами останнього, ця зустріч мала на меті визначитися з нинішньої ситуацією в зоні конфлікту та заходами з негайного припинення насильства у регіоні. А напередодні Ярафат звернувся до деяких міністрів інформації арабських країн за підтримкою палестинцям. Спостерігачі вважають, що ці переговори у Каїрі мало допоможуть у відновленні мирних переговорів сторін, бо лідери автономії просто затягують час і намагаються заручитися більшою політичною підтримкою, як арабів, так інших країн. Відомо, що постійний спостерігач Палестини в ООН Насер аль-Кідва надіслав листа на ім’я голови Ради Безпеки листа, у якому вимагає негайного скликання засідання Ради, на якому мусить, на його думуку, бути засуджене вторгнення ізраїльських військ у місто Дженін на Західному березі ріки Йордан та захоплення ними «Орієнт-гауза» у Східному Єрусалимі.

Як відомо, ізраїльський прем’єр Арієль Шарон поклав всю відповідальність за мирні переговори на міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса. І останній минулої ночі особисто звернувся до міністра оборони країни Біньяміна Бен-Еліезера з проханням припинити атаку на населений пункт Бейт-Джалла, з котрого палестинці вели вогонь по району Єрусалима Гіло. Перес прагне таким чином відновити мирний діалог з керівництвом палестинської автономії але прем’єр Шарон вважає, що кожна престрілка, спровокована палестинцями, має відповідно жорстоко каратися Ізраїлем.

Тим часом, президент США Джордж Буш висловився напередодні, що лідер палестинців Ясір Арафат «мусить рішуче запобігти екстремістським актам з боку палестинців», а «ізраїльська сторона повинна проявляти стриманість». Офіційний представник Білого дому Філіп Рікер підкреслив у вівторок, що «цей конфлікт неможливо врегулювати воєнними засобами».

Сьогодні вранці на території Західного берегу Йордану поблизу Хеврона знайдено труп палестинського боєвика Імада Абу Снейнеха, активіста терористичного угруповання «Танзім», котрий, за твердженнями ізраїльської сторони, неодноразово організовував обстрілі мирних поселень Ізраїлю. Палестинці вважають, що Абу Снейну смертельно поранив ізраїльський снайпер. Ізраїльські танки продовжують залишатися на Західному березі Йордану поблизу Віфлієма та ще кількох палестинських населених пунктів, а Ясір Арафат ніби-то дав розпорядження припинити обстріли Єрусалимського кварталу Гіло.

Чи означає присутність ізраїльських танків на Західному березі Йордану початок нового етапу у політиці Ізраїлю, покаже час. Однак вже сьогодні окремі члени ізраїльського уряду вважають, що настав час проводити більш жорстку політику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG