Доступність посилання

ТОП новини

Що пише українська преса


Що пише українська преса

Київ, 20 серпня 2001 – Диктори і коментатори українського радіо і телебачення сьогодні розповідають – скільки тон зерна нового врожаю зібрано, скільки геройства треба виявити хліборобам, аби зібрати весь урожай за нинішніх погодних умов. А головним кульмінаційним моментом, на думку газети “Вечірні вісті”, є повідомлення про те, що президент Л. Кучма надіслав тим чи іншим хліборобам привітання у зв’язку з видатними перемогами. “Все так відбувається, ніби за давнім комуністичним сценарієм”, – зауважує часопис. І тут же наголошує, що “адресатами президентських вітальних телеграм є не конкретні фермери і навіть не КСП, що безпосередньо причетні до виборів, а обласні держадміністрації, що наразі є абсолютним аналогом колишніх обкомів”. Про це наголошується у статті “У битві за урожай гинуть реформи”.

Тим часом Україна продовжує готуватися до ювілею. Тривають останні підготовчі роботи. Надто ж – у столиці. Про наслідки поспішних приготувань розповідає газета “День”, яка пише, що під час реконструкції майдану Незалежності, Бесарабського кварталу та залізничного вокзалу в Києві сім осіб були травмовані, в тому числі один – смертельно. Це не дивує, адже державні інспектори з охорони праці виявили на майдані Незалежності 199 порушень нормативних актів, на залізничному вокзалі – 364.

Втім, як кажуть в Ірані, для держави “перші тридцять років найважчі”. “Незалежній Україні лише 10 років, але вже можна підбивати певні підсумки”, – наголошує дописувач іншої публікації в газеті “День”. Насамперед, про становлення української нації та її державності. Однією з причин невпевненого і слабкого розвитку України автор статті вважає той ідеалізм і романтизм, що присутній українцям. Позаяк для успішного державотворення необхідні насамперед розсудливість, трішки підступності та цинізму, а головне – національного егоїзму, зведеного у ранг неофіційної національної філософії. Докладніше ознайомитися з думкою автора можна в статті “Десять років у пошуках вектора, або Роздуми про “Осколковий синдром” української державності”.

“Ми хочемо іншої України” – у публікації під таким заголовком, яку друкує газета “Сільські вісті”, народний депутат Олександр Мороз також розмірковує над причинами невтішного сьогодення України. Парламентарій вважає найпершою вадою нинішнього українського суспільства дефіцит політичної еліти. Чому вона не з’явилася у власній державі? Чому не з’явилося багато речей, а саме впливових політичних партій, а не сотнями обрахованого пустоцвіту? Класу середніх підприємців, середнього класу взагалі? Вільної політичної дискусії, наслідком якої ставали б помітні зміни на краще? Про це лідер соціалістів розмірковує у рубриці “До 10-ї річниці незалежності України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG