Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі залишилося 3 кандидати на посаду президента


У Білорусі залишилося 3 кандидати на посаду президента

Мінськ, 22 серпня 2001 – Опозиційний кандидат Сямйон Домаш сьогодні оголосив, що зняв свою кандидатуру на користь лідера профспілок Уладзіміра Ганчарика, який має намір у разі своєї перемоги зробити Домаша прем’єр-міністром.

Колишній губернатор Гродненської області Сямйон Домаш, який напередодні отримав 30 хвилин телевізійного єфіру та закликав громадян Білорусі голосувати на президентських виборах за єдиного опозиційного кандидата Уладзіміра Ганчарика, цієї середи оголосив, що він відмовляється від подальшої боротьби за посаду президента.

На спільній із Ганчариком прес-конференції Сямйон Домаш, якого в разі перемоги президент Ганчарик зробить главою уряду, врочисто підписав заяву у Центрвиборчком: "Я, Домаш Сямён Мікалаевіч, здымаю сваю кандыдатуру ў якасьці кандыдата на прэзыдэнта Рэспублікі Беларусь".

Відразу після прес-конференції цю заяву Домаша отримав Центрвиборчком, який тепер має розглянути її на спеціальному засіданні. Отже, з 4 кандидатів на посаду президента Білорусі залишилося тільки три: діючий президент Аляксандр Лукашенка, лідер ліберально-демократичної партії Сяргей Гайдукевіч та голова Федерації профспілок Уладзімір Ганчарик.

Останній сьогодні був дуже вдячний Сямйонові Домашеві за його рішення: "Я відддаю належне Сямйонові Миколайовичеві Домашеві, що він робить саме так. Він зробив те, що не просто мусив зробити політик, – а здійснив учинок, гідний громадянина, гідний врешті-решт чоловіка. Я розумію, що це не просте рішення, але я вдячний йому, бо це було зроблено заради досягнення спільної мети – перемоги на виборах".

Уладзімір Ганчарик поінформував журналістів, що тепер Сямйон Домаш стане його довіреною особою. Домаш уже очолює політичну раду передвиборного штабу єдиного опозиційного кандидата. Ця рада вже схвалила рішення провести за тиждень до виборів – 2 вересня – масову зустріч виборців із Уладзіміром Ганчариком у Мінську. А сьогодні Ганчарик поїхав зустрічатися з білоруськими шахтарями в місто Солігорськ.

Сямйон Домаш тим часом увечері взяв участь в акції навколо резиденції президента Аляксандра Лукашенки. "Ланцюг небайдужих людей" постав за периметром резиденції та мовчки, плакатами вимагав правди про зниклих у Білорусі політиків.

До речі, сьогодні в незалежних білоруських газетах видруковано нові свідчення про існування державного "ескадрону смерті" та причетність оточення Аляксандра Лукашенки до політичних убивств. Газети, а також мінське б’юро Радіо Свобода напередодні одержали відеокасету з записом свідчень анонімного службовця внутрішніх військ, що його текст і віддруковано сьогодні з усіма деталями вбивства в вересні 1999 року опозиційного політика Віктора Гончара та його друга Анатолія Красовського.

А "Белорусская деловая газета" публікує ще інтерв’ю з полковником Олегом Алкаєвим, що підтверджує справжність свого рапорту про "ескадрон смерті". Рапорт був головним серед сенсаційних документів про цей ескадрон, що їх оприлюднив у липні Уладзімір Ганчарик. Опозиція вимагала тоді розпочати розслідування, але президент Лукашенка назвав ці документи "сміттям".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG