Доступність посилання

ТОП новини

Два візити, два ієрархи, два світи


Два візити, два ієрархи, два світи

Київ, 29 серпня 2001 – Цього літа Київ став свідком візитів найвищих ієрархів двох впливових Церков сучасного світу – Папи Римського Івана Павла Другого та Патріарха Московського Алексія Другого. Обидва візити мали чималий резонанс у церковному і позацерковному середовищі, і навіть збурили політичні пристрасті. І це не випадково. Адже обидва ієрархи, поза належністю до певної конфесії, уособлюють ще й два принципово відмінні типи організації церковного життя і взагалі – розуміння ролі релігії в суспільстві.

Майбутній Папа Римський Іван Павло Другий сформувався як особистість у демократичній державі. Замолоду він брав участь у русі Опору нацистським загарбникам. Здобув визнання поляків як поет і драматург. Завжди тримав дистанцію щодо тоталітарної комуністичної влади, зрештою, став одним із духовних лідерів спротиву цій владі у Польщі. Був обраний римським Понтифіком унаслідок вільного вибору ієрархів Католицької Церкви. Іван Павло Другий веде наполегливу екуменічну діяльність заради духовного возз’єднання всіх християн. Він вибачився за минулі провини Католицької Церкви перед юдеями та православними, домігся засудження ексцесів, що траплялися в минулому під час надто ревної боротьби Ватикану проти єретиків.

Майбутній російський Патріарх зростав у тоталітарній державі. Він зробив досить швидку кар’єру в Церкві, ретельно контрольованій Комуністичною партією та КҐБ. Ба більше: на посаді митрополита офіційної Православної Церкви в Естонії Алексій Другий фактично підтримував радянську окупацію країн Балтії. Посада ж Патріарха за радянських часів належала до номенклатури політб’юро ЦК КПРС, отже, Алексій Другий не міг очолити Російську Православну Церкву без санкції цієї партійної інстанції та “компетентних органів”. Патріарх Алексій Другий веде наполегливу боротьбу з так званою “експансією іноземних церков на канонічних православних землях”, вимагає передачі російському православ’ю храмів на Західній Україні, свого часу експропрійованих держбезпекою у греко-католиків і повернутих українською владою тим, хто їх спорудив; нарешті, веде боротьбу зі Вселенським Патріархом Варфоломієм за домінування в православ’ї. Ще наполегливішу боротьбу московський Патріарх веде з тими російськими Православними Церквами, які не пішли на співпрацю з тоталітарним режимом. Каяття за підтримку офіційною Церквою антихристиянської влади Сталіна з вуст Алексія Другого ніхто не чув.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG