Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід: замкнене коло насильства для обох сторін конфлікту


Близький Схід: замкнене коло насильства для обох сторін конфлікту

Єрусалим, 29 серпня 2001 – Для напруженого становища на Близькому Сході характерна останніми днями різка ескалація конфлікту. У відповідь на низку терактів та збройних нападів палестинців на ізраїльські військові об’єкти Ізраїль увів своє військо до палестинського містечка Бейт Джала на південь від Єрусалима та вбив одного з провідних палестинських лідерів Абу Алі Мустафу.

Ці дії Ізраїлю викликали критику в усьому світі. Але чи допоможе вона подолати кризу?

На Близькому Сході конфлікти розгортаються за своїми жорстокими правилами, які точно відображаються в біблійній формулі: «Око за око, зуб за зуб». Кожний теракт чи напад арабів викликає негайну військову акцію Ізраїлю.

Проте, дивлячись на криваві сцени з Близького Сходу на екранах телевізорів, сторонні глядачі бачать головним чином страждання палестинської сторони, де грані між мирним цивільним населенням та терористами не існує, бо потенційно кожна особа, що видається мирною, може взяти в руки зброю та стати терористом. Навпаки, будь-які акції з боку Ізраїлю виконуються організованим військом. Криваві теракти палестинців, від яких гинуть та калічаться сотні мирних ізраїльтян, дещо міняють картину, але не кардинальним чином.

Із ізраїльського погляду ситуація виглядає зовсім інакше. Мешканці району Ґіло в Єрусалимі вже десятий місяць живуть під безперервним кулеметним та мінометним вогнем палестинців. Серед них є чимало жертв і вони не можуть нормально існувати в цих умовах. Саме тому, піклуючись про їхню безпеку, ізраїльське військо захопило кілька будинків у місті Бейт Джала, звідки вівся палестинський вогонь по дільниці Ґіло.

Лідера Народного фронту визволення Палестини Абу Алі Мустафу зліквідував Ізраїль лише по тому, як він оргнізував багато кривавих терактів. За його вбивство палестинці поклялися помститися. Таким чином, хибне коло конфлікту буде й далі безперервно крутитися – з новими жертвами з обох сторін.

Становище може змінити тільки реакція на трагічні події адміністрації США – наддержави, що має величезний вплив у реґіоні. Виглядає на те, що під тиском американців ізраїльське військо буде виведено найближчими днями з Бейт Джали. Одначе це не гарантує призупинення подальшого пролиття крові.

Сьогодні більшість ізраїльських аналітиків схиляється до думки, що при відсутності поступу в мирних переговорах єдиним виходом для Ізраїлю залишається повна окупація палестинських теренів та роззброєння силових структур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG