Доступність посилання

ТОП новини

Австралійський суд схвалив рішення, щодо подальшої долі нелегальних міґрантів із Афганістану


Австралійський суд схвалив рішення, щодо подальшої долі нелегальних міґрантів із Афганістану

Прага, 3 вересня 2001 року - Сьогодні австралійський суд схвалив рішення, згідно з яким, було дозволено аби військово-транспортний корабель Австралії перевіз близько 450 нелегальних міґрантів до Папуа Нової Гвінеї, звідки їх літаком відправлять до Нової Зеландії і на острів Науру.

Нагадаємо, що нелегальні міґранти потрапили на борт норвезького контейнеровоза 26 серпня, коли намагалися перебратися з Індонезії до Австралії і були підібрані в австралійських територіальних водах, коли їхнє слабенько судно почало тонути. Йдеться про нелегальних міґрантів із Афганістану, Іраку і Шрі-Ланки.

Австралія категорично відмовилася приймати біженців на тій підставі, що на даний час квота прийняття до країни іміґрантів уже вичерпана. Це виклакало протести з боку автралійських правозахисників, які оскаржили законність таких дій уряду у федеральному суді.

Влада Індонезії, зі свого боку, також не захотіла повернення нелегалів до своєї країни, посилаючись на те, що у неї не має ні фінансових ресурсів, ні інших можливостей для прийняття нелегальних імміґрантів, яких і так багато у державі.

Ситуація з нелегалами призвела до гострої дипломатичної кризи, у якій погрузли Норвегія, Австралія, Індонезія, а також і Організація Об’єднаних Націй. По різному трактуючи міжнародне право і морський закон, зовнішньополітичні відомства Норвегії і Австралії обмінялися різкими заявами з приводу того, хто ж повинен нести відповідальність за долю біженців.

Після тривалих перепетій і дипломатичних баталій, тимчасово прийняти нелегальних біженців зголосилися Нова Зеландія і невелика острівна країна у Тихому Океані Республіка Науру. Влада Нової Зеландії повідомила, що прохання про надання цим нелегалам статусу біженця розглядатиметься в індивідуальному порядку. І так виглядає, що згодом цих біженців буде розподілено між різними країнами у цьому реґіоні.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Кофі Аннан позитивно відреагував на сьогоднішнє рішення австралійського суду, яке дало змогу зрушити проблему нелегальних біженців з місця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG