Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН проти расизму


Конференція ООН проти расизму

Прага, 4 вересня 2001 – Учасники конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією, яка проходить у південно-африканському місті Дурбан, продовжують дискусії над прикінцевим документом. Тим часом делегація Сполучених Штатів, а за нею й делегація Ізраїлю залишили конференцію на знак протесту проти антиізраїльських і антисемітських формулуювань прикінцевого документа.

Після того, як організатори конференції в Дурбані відмовилися зняти з порядку денного питання про прирівняння сіонізму до расизму і вимогу африканських країн виплати фінансових компенсацій за рабство негрів в Америці триста років тому, Вашінгтон вирішив не надсилати на конференцію до Дурбана представницької делегації на чолі із держсекретарем Пауелом. Сюди прибули американські дипломати середньої ланки, які ще раз спробували переконати учасників конференції відмовитися від конфронтації і розпочати конструктивне обговорення шляхів боротьби з расизмом. Після того, як арабські й африканські країни не побажали відмовитися від своїх вимог, делегація США, а за нею й Ізраїлю залишили зал засідань. Більшість керівників делегацій і західних лідерів висловили жаль із цього приводу, заявивши, що відсутність делегації США фактично позбавляє конференцію сенсу. Зрештою Сполучені Штати й Ізраїль не вперше відкликають свої делегації із конференцій ООН, присвячених боротьбі з расизмом. Це вже сталося 78-го і 83-го року.

Коментуючи у Вашінгтоні цей крок американської делегації, держсекретар США Пауел заявив, що конференція в Дурбані не може служити справі боротьби з расизмом, якщо її учасники продукують декларації з ужиттям мови ненависті.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Перес, який очолював ізраїльську делегацію в Дурбані, що теж залишила конференцію, схвально відгукнувся про рішення Вашінгтона, назвавши його «надзвичайно відважним кроком». За його словами Сполучені Штати зберегли таким чином гідність світу у наші дні.

Тим часом керівник палестинського кабінету міністрів Ахмед Абдельрахман осудив рішення Вашінгтона. Відкликавши свою делегацію, каже палестинський лідер, Сполчені Штати стали на захист політики Ізраїлю, схваливши таким чином агресію проти палестинського народу. Глибоке розчарування у зв’язку з відкликанням делегації США з Дурбана висловив також представник комітету юристів міжнародної правозахисної організації «Гюмен райтс воч», звинувативши Вашінгтон у відмові від його провідної ролі у світі.

Тим часом Європейський союз активно включився в опрацювання компромісного варіанту прикінцевого документа. Міністр закордонних справ Бельгії Луї Мішель, який є водночас президентом Ради ЄС, оголосив у понеділок увечері про підготовку цілковито нового тексту прикінцевого документа конференції, який міг би послужити компромісом для усіх сторін. Однак, оглядачі з відкритим скептицизмом оцінюють можливості досягти компромісу на нинішній, як, зрештою, і на двох попередніх конференціях ООН, присвячених боротьбі з расизмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG