Доступність посилання

ТОП новини

Деякі технічні деталі терористичних актів в США


Деякі технічні деталі терористичних актів в США

Прага, 12 вересня 2001 – Не зважаючи на деякі перебільшення окремих агенств щодо масштабів терористичних актів в США, зокрема, деякими медіями називалися навіть 11 захоплених терористами авіалайнерів, все ж таки технічні масштаби цих нещасть вражаючі.

У Нью-Йорку у результаті повітряних таранів двома Боїнгами впродовж години рухнули два хмаросяги Всесвітнього торгового центру висотою в понад чотириста метрів в 110 поверхів кожен. Пізніше впала 47-поверхова будова, котра входила до торгового комплексу. За деякими даними висота уламків досягала 60 метрів, що взагалі є небаченим за всю історію подібних руйнацій. За неповними даними у Нью-Йорку, внаслідок згаданих терактів, могло загинути до 10 тисяч осіб. Впродовж години після атаки Боїнгів перед падінням хмаросягів значна частина людей встигла покинути будівлі Всесвітнього торгового центру. Попередні інформації з Нью-Йорка засвідчують, зокрема, загибель близько 80 поліцейських і 200 пожежників. Поки-що, правда, їх рахують такими, що пропали без вісті.

Навіть фахівці були вражені маневром літака, що впав на Пентагон. Авіалайнер, захоплений терористами, спочатку направлявся на величезній швидкості у бік Білого дому але потім зробив технічно надскладний маневр і врізався у будову міністерства оборони. Таке, як вважають авіатори, під силу надзвичайно підготовленому пілотові. Подібні маневри здійснювали й авілайнери у Нью-Йорку. Терористи змогли також знешкодити транспондери на деяких з чотирьох літаків, що завадило контролювати їх політ на радарах диспетчерів. Зокрема, зник із поля зору радарів авіалайнер, що впав поблизу Пітсбурга в штаті Пенсільванія. Знешкодження транспондера також під силу лише досить підготовленим фахівцям. Про це пише сьогодні американська «Вашінґтон пост».

Сьогодні деякі фахівці висловлюють припущення, що в цих вражаючих терактах не обійшлося без участі співробітників авіакомпаній. Американські спецслужби вивчають нині і географію всіх тернажерів для Боїнгів, на яких безумовно навчалися виконавці нинішніх терористичних актів. Всі сходяться на тому, що подібні дії терористів стали можливими лише завдяки серйозній організаційній та фінансовій підтримці і найбільш вірогідно, що до цього причетний арабський мільярдер і «терорист номер один» Усама бен Ладен, котрий за даними спецслужб переховується у Афґаністані. Тепер справа за іншою технічною та організаційною потугою – американськими спецслужбами та військовими, котрим необхідно чітко встановити організаторів терактів та засоби їх невідворотного покарання. Чого, мабуть, не доведеться довго чекати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG